"SVAKIM VRAĆENIM PIŠTOLJEM ILI PUŠKOM SPRIJEČENA TRAGEDIJA"

Danilović: Građani vratili 1.079, a legalizovali 1.043 komada oružja

„Posjedovati oružje ne znači imati ličnu bezbjednost. Onaj ko je spreman da napravi teroristički akt, spremniji je od pojedinca koji posjeduje oružje“, kazao je Danilović, prenosi portal Centar za demokratsku tranziciji (CDT)
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2016. 17:53h

Crnogorski građani su, od stupanja na snagu Zakona o oružju u martu prošle godine, vratili 1.079, a legalizovali 1.043 komada oružja, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

Danilović je, na konferenciji za novinare povodom završetka kampanje „Poštuj život, vrati oružje“, kazao da je svakim vraćenim pištoljem ili puškom makar spriječen pokušaj tragedije.

„Posjedovati oružje ne znači imati ličnu bezbjednost. Onaj ko je spreman da napravi teroristički akt, spremniji je od pojedinca koji posjeduje oružje“, kazao je Danilović, prenosi portal Centar za demokratsku tranziciji (CDT).

Danilović je pozvao građane koji posjeduju ilegalno oružje da iskoriste zakonsku mogućnosti i da ga po jednostavnoj proceduri vrate.

On je pozvao i one kojima su dozvole za posjedovanje oružja istekle da ih produže kako ne bi snosili krivičnu sankcije.

Šefica UNDP-a u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kazala je da broj prikupljenog potvrđuje da sugrađani sve više svjesni opasnosti ilegalnog posjedovanja.

„Putem bezbjednog i ekološki neškodljivog uništavanja oružja dajemo doprinos održivom razvoju po mjeri čovjeka“, poručila je Mekluni.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova smatra da je oružje i dalje primarno sredstvo koje se koristi u kriminalu .

Ambasadorka Njemačke u Podgorici, Gudrun Štajnaker poručila je da se sa krajnjom odgovornošću treba odnositi prema oružju i da je tradicija posjedovanja oružja jaka i u Crnoj Gori i u Njemačkoj.

Direktor CDT-a, Dragan Koprivica kazao je da su kroz tu kampanju uspjeli da informišu građane o novom i zakonodavstvo, da prikupe oružje i doprinesu bezbjednijem društvu.

“Koliko ćemo biti uspješni u narednom periodu zavisi od odlučne akcije države, od toga kakav će biti stav Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), tužilaštva, sudova, a kakve njihove politike, prije svega kaznene“, rekao je Koprivica.

U okviru kampanje koju su organizovali MUP, UNDP, OSCE i CDT uz podršku Ambasade Njemačke i Evropske unije, dodijeljene su i nagrade za najbolje likovne radove učenika osnovnih škola.

Prvu nagradu za najbolji likovni rad osvojila je Elena Blagojević iz Nikšića. Druga nagrada je pripala Mihailu Miličiću, učeniku iz Nikšića, a treća Jovani Čović iz Pljevalja.

Galerija

Preporučujemo za Vas