Uništen dio Turskog rta u Verigama

Umjesto info punkta od četiri kvadrata, ucrtan ugostiteljsko - trgovinski objekat od 190 kvadrata
115 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2016. 05:48h

Zbog gradnje zvanično privremenog objekta na lokalitetu Turski rt u Verigama, potpuno je uništena prirodna kamenita obala ispod jednog od najljepših vidikovaca u Boki.

Na osnovu dozvole koje je dobila od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i JP „Morsko dobro“ iz Budve, gradnju ugostiteljskog objekta površine 190 kvadrata, obavlja investitor, firma „Hefesta“ iz Herceg Novog.

Gradnja ovog velikog „privremenog objekta“ obavlja se na osnovu izmjena i dopuna Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za 2013-2015. Njime je lani resor ministra Branimira Gvozdenovića umjesto turističkog info punkta površine četiri kvadrata, na platou-vidikovcu iznad Turskog rta u tjesnacu Verige, ucrtao ugostiteljsko-trgovinski objekat od 190 kvadrata.

MORT je tu izmjenu plana napravio početkom maja 2025. na inicijativu hercegnovske firme „Hefesta“, a isti objekat ucrtan je i u novi Plan privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godina koji je takođe donio MORT.

“Hefesta” dobila saglasnost od MORT-a, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Agencije za životnu sredinu

Jednu od najatraktivnijih lokacija u Boki, sa pogledom na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, “Hefesta” je dobila u zakup, kao jedini ponuđač na oglasu koji je za njeno izdavanje po instrukciji MORT-a sredinom maja prošle godine raspisalo „Morsko dobro“.

Prema Planu, na ovoj lokaciji na katastarskim parcelama 68 i 69 K.O. Kostajnica predviđeno je postavljanje “privremenog objekta sa terasom površine cca 190m2 za ugostiteljsku djelatnost - turistički info-punkt, suvenirnicu, kafe-londž bar”, kao i uređenje parking prostora, javne rasvjete, opremanje javnim mobilijarom (klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće itd).

“Hefesta” je na svoj projekat dobila sve neophodne saglasnosti nadležnih opštinskih i državnih preduzeća i organa, uključujuči i saglasnost Ministarstva kulture - Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Agencije za zaštitu životne sredine.

Ova lokacija sastavni je dio Uneskoovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine, ali to nije spriječilo institucije koje vode Anastazija Miranović i Ervin Spahić da ”aminuju” prostornu i estetsku devastaciju Turskog rta na Verigama i izvođenje radova koji su do neprepoznatljivosti izmijenili prirodni izgled obale na tom mjestu.

Bageri koji već danima kopaju na Verigama, spustili su se gotovo do mora, a žitelji Boke i turisti sa zgražavanjem gledaju na ono što se dešava na nekad jednom od najljepših vidokovaca i mjestu gdje su se po pravilu, zaustavljali svi izletnički autobusi koji dolaze u Boku.

Zbog gradnje ovolikog objekta već ranije je protestovao jedan broj mještana obližnje Kostanjice koji su svojevremeno uredili plato iznad Turskog rta, na njega doveli struju i vodu i tu držali mali privremeni objekat od nekoliko kvadrata prodajući voće, sladoled i suvenire. Njima je taj objekat pod misterioznim okolnostima izgorio u zimu 2009, poslije čega MORT i “Morsko dobro” nisu željeli da ga više tamo ucrtaju. U međuvremenu na platou iznad Turskog rta funkcioniosa je mali info-punkt Turističke organizacije Kotor koji je takođe nestao iz Plana privremenih objekata u korist velikog “Hefestinog” ugostiteljskog objekta.

To je lani navelo direktora TO Kotor Mirzu Krcića da javno konstatuje da je sve urađeno pod sumnjivim okolnostima i da je resor ministra Branimira Gvozdenovića stavio “privatni ispred javnog interesa”. Krcić je tražio da MORT povuče sporne izmjene Plana za ovu lokaciju, u protivnom zaprijetivši i tužbom prostiv tog ministarstva, ali se ništa desilo osim što su bageri firme “Bobot” iz Šavnika, prije dvadesetak dana počeli da kopaju morsku obalu UNESCO zaštićenog područja.

Galerija

Bonus video: