Mustafa crta plan i daje dozvolu za Pristan

“Pet garaža sa deset parking mjesta, građene na nezakonit način i u potpunoj suprotnosti sa državnom studijom“
111 pregleda 2 komentar(a)
Pristan, Foto: Samir Adrović
Pristan, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 12.06.2016. 18:10h

Nedovršeni popločani objekat ispod stare ambulante na Pristanu u Ulcinju, gdje je Opština planirala izgradnju pet garaža sa deset parking mjesta, građen je na nezakonit način i u potpunoj suprotnosti sa državnom studijom lokacije za taj prostor. To se nedvosmisleno može zaključiti iz zapisnika inspektorke za urbanizam Bisere Alihodžić, koja je na isteku 2014, izvršila inspekcijski nadzor po anonimnoj prijavi i konstatovala da glavni projekat na osnovu koga je izdata građevinska dozvola nije izrađen, odnosno revidiran shodno planskoj dokumentaciji i izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, koje je Opština izdala sama sebi. Inspektorka je utvrdila da je riječ o državnoj imovini koja je u obimu prava 1/1 data Opštini na raspolaganje.

Opština je gradnju objekta, koju od početka prate kontroverze, jer su mještani ali i pojedini političari otvoreno sumnjali da je riječ o poslovnim prostorima, a ne parkinzima sa urbanim zelenilom, parkovima i igralištem za djecu, počela prije tri godine bez prethodno pribavljene građevinske dozvole. Lider Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka ocijenio je tada da objekat projektnim rješenjem ne odgovara svrsi.

“Samo pogledajte i vidjećete da to nije parking već su u pitanju poslovni prostori. Ova vlast godinama radi samo u interesu deset ili petnaest familija. I ovo namještaju za nekoga od njih. Daće ga nekome u zakup ili prodati pa će taj neko tražiti prenamjenu i vjerovatno je dobiti uz podršku većine u parlamentu i tako će taj neko profitirati od kvadrata parking placa do kvadrata poslovnog prostora na najljepšem dijelu Pristana”, govorio je tada Zenka.

Aktuelni predsjednik Opštine Nazif Cungu, koji je bio i prvi čovjek grada kada je raspisan tender, odgovrio je tada Zenki da je posao oko izgradnje parkinga u cjelosti zakonit i transparentan.

“Sve je urađeno po zakonu i u skladu sa Programom uređenja prostora. Ti ljudi koji sada pričaju o tome, glasali su za to ali je očigledno da nijesu čitali materijal”, kazao je tada Cungu.

Projektant je bila opštinska Agencija za izgradnju i razvoj a izvođač radova nikšićka firma “Temko”. Dozvolu je na zahtjev sekretarijata za komunalne djelatnosti, u maju 2014 izdao sekretarijat za urbanizam i uređenje prostora. Zanimljivo je da su vodeći projektant na projektu koji je radio u Agenciji 2013. godine i sekretar za urbanizam koji je godinu kasnije izdao dozvolu, jedna te ista osoba- visoki funkcioner Force i aktuelni sekretar za komunalne djelatnosti, Mustafa Gorana. Uprkos izdatoj dozvoli, radovi na rogobatnom objektu nijesu nastavljeni jer zahtjev da se vrijednost investicije sa oko 100 hiljada, uveća za još 50 hiljada eura, nije prošao kod tadašnjeg predsjednika Opštine Fatmira Đeke.

Na osam strana zapisnika, Alihodžić je detaljno utvrdila kako Opština nije poštovala plansku dokumentaciju niti urbanističke uslove.

Glavni projekat izrađen je u avgustu 2013, a reviziju je izvršila firma Plan iz Ulcinja dva mjeseca kasnije. Inspektorka je utvrdila da je investitor prekoračio gabarite za 234 kvadrata i posao umjesto na jednoj, proširio na djelove još pet katastarskih parcela.

“Glavnim projektom je predviđena izgradnja stepeništa i garaža što nije u skladu sa propisanim urbanističkim uslovima kojima je propisana izgradnja parking prostora otvorenog tipa. Planskim dokumentima nije planirana ni izgradnja stepeništa”, konstatovala je inspektorka.

Na tabli na pustom gradilištu, koja i dalje stoji, piše da je investitor Opština Ulcinj, a vodeći projektant Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja. Na tabli je svojevremno pisalo da će radovi biti okončani 4. marta 2014. godine. Roka na tabli više nema, ali iznad nje još uvijek stoji idejno rješenje projekta.

Bonus video: