Zejnilagić: Državni tužioci treba da više istupaju u javnosti kako bi njihov rad bio vidljiv

"Inače komunikacija ovog tužilaštva sa medijima vrši se uglavnom pisanim putem. Svi mediji blagovremeno dobijaju odgovore na pitanja koja se tiču rada ODT u Herceg Novom", kazala je Zejnilagić
111 pregleda 1 komentar(a)
sud Crne Gore, Foto: Boris Pejović
sud Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2016. 14:26h

U složenim finansijskim i računarskim istragama postoje poteškoće u rasvjetljavanju krivičnih djela, a što je uslovljeno nedovoljnom opremom i obučenošću tužilaca i policijskih službenika u toj oblasti, smatra rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Herceg Novi Snježana Zejnilagić.

"Mislim da bi bilo cjeslishodno da se određen broj tužilaca specijalizuje u tim oblastima posebno za računarski kriminal", rekla je Zejnilagić agenciji MINA.

On je rekla da su što se tiče ODT Herceg Novi ljudski kapaciteti zadovoljavajući, dok tehnički, odnosno smještajni kapaciteti, nijesu zadovoljavajući.

"Tužioci ODT- Herceg Novi pohađaju seminare radi unaprijeđenja njihovog rada pri čemu se vodi računa o specijalizaciji državnih tužilaca za određene oblasti", kazala je Zejnilagić.

Na pitanje da li tužioci treba više da istupaju u javnosti i na taj način pribiže svoj rad građanima, Zejnilagić je odgovorila da zbog nedovoljne otvorenosti tužilaštva stvorena pogrešna, odnosno nepotpuna slika o njegovoj ulozi.

Ona je kazala da je za svaku anomaliju, problem u društvu, prozivano tužilaštvo i da su građani stekli utisak da je tužilaštvo i inspekcija i policija i komunalna policija.

Zejnilagić je ocijenila da državni tužioci treba da više istupaju u javnosti kako bi njihov rad bio vidljiv i kako bi građani dobili predstavu o radu tužilaštva, njegovoj ulozi i nadležostima.

"Inače komunikacija ovog tužilaštva sa medijima vrši se uglavnom pisanim putem. Svi mediji blagovremeno dobijaju odgovore na pitanja koja se tiču rada ODT u Herceg Novom", kazala je Zejnilagić.

Na pitanje kako ocjenjuje saradnju Tužilaštva i policije i koji je najveći problem u toj komunikaciji, Zejnilagić je rekla da ocjenu može dati o saradnji ODT Herceg Novi i policije u tom gradu.

"Ta saradnja je veoma kvalitetna. Zahvaljujuci neposrednom kontaktu državnih tužilaca i policijskih službenika, kroz rad na konkretnim predmetima, stvara se međusobno povjerenje, što je osnovni uslov za kvalitetnu komunikaciju", rekla je Zejnilagić.

Prena njenim riječima, upravo takav način rada primjenjuje se u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom.

"Naravno da u odredjenim situacija postoje razlike u stavovima, ali I jedni I drugi postuju zakonske propise na osnovu kojih policija postupa po nalogu državnog tužioca", kazala je Zejnilagić.

On ja kazala da bi saradnja bila poboljšana i unaprijeđena, potrebno organizovanjem zajedničkih obuka kada treba usvajati nova znanja, radi primjene novih instituta ili kod izmjena postojećih zakona.

Na pitanje kako komentariše ocjene u Izvještaju Evropske komisije da u praksi, saradnja između policije i tužilaštva u pretkrivičnom postupcima još uvijek treba da se poboljša, Zejnilagić je odgovorila da iako je saradnja, ODT Herceg Novi sa policijom veoma kvalitetna, postoji prostor za njeno poboljšanje.

Zejnilagić je kazala da je saradnja tužilaštva i policije sa sudovima zadovoljavajuća, a da je njihova uloga u borbi protiv kriminala regulisana zakonima. Ona je rekla da bi Udruženje tužilaca trebalo da ima aktivniju ulogu u vezi sa edukacijom tužilaca.

"Smatram da bi aktivnosti Udružena tužilaca trebalo usmjeriti i na izdavanje stručnog časopisa-biltena", poručila je Zejnilagić.

Intervju je dio projekta „Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju s građanima o svom radu“ koji agencija MINA, uz podršku Američke ambasade INL-programa, realizuje u saradnji sa Građanskom alijansom.

Bonus video: