Evo kako to izgleda kad vlast ne svađa ljude

U protekloj godini je rekonstruisana i prvi put u istoriji otvoren za javnost muzej ,,Njegoševa škola”, čime je bačen snop nove svjetlosti i značaja na još jednu važnu istorijsku odrednicu za Herceg Novi
6779 pregleda 0 komentar(a)
Sa liturgije dočeka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa liturgije dočeka, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 21.12.2018. 09:58h

Herceg Novi je u protekloj godini postao jedini grad u Crnoj Gori koji, u nekoliko stotina metara, ima dom Iva Andrića i školu u kojoj je učio Petar II Petrović Njegoš. Sa Gradskim muzejem, zadužbinom Mirka Komnenovića, ova dva objekta čine atraktivnu Topaljsku turu, nemjerljive kulturološke, istorijske i edukativne vrijednosti.

U protekloj godini je rekonstruisana i prvi put u istoriji otvoren za javnost muzej ,,Njegoševa škola”, čime je bačen snop nove svjetlosti i značaja na još jednu važnu istorijsku odrednicu za Herceg Novi. Vrijednom postavkom obnovljen je trenutak kada je na Toploj, u školi monaha Josipa Tropovića, učio najistaknutiji crnogorski vladar, vladika, filozof i pjesnik, Petar II Petrović Njegoš.

Ovaj projekat Opština je realizovala u saradnji sa crkvenom opštinom Topaljsko-hercegnovskom, a otvoren je u okviru obilježavanja 300. godina od osnivanja Topaljske gradske opštine (komunitadi), preteče današnje Opštine Herceg Novi.

Topaljska komunitada osnovana je kao rezultat sedamnaestogodišnje diplomatske borbe lokalnog stanovištva za ostvarenje obećanja o njegovoj autonomiji, koje je kao nagradu za pomoć u osvajanju grada dala Mletačka republika. Opština Topaljska, obezbjeđivala je visok stepen samostalnosti u oblasti vjere i građanskih poslova. Sjedište ove uprave nalazilo se u zdanjima pri hramu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg.

Jubilej osnivanja Topaljske komunitade je među povodima koji su obilježili proteklu godinu. Pored brojnih programa i svečane akademije, realizovani su projekti uređenja i osavremenjivanja vjerskih objekata Crkve Svetog Spasa i Svetog Đorđa na Toploj i Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti.

OPŠTINA ĆE POMOĆI SANACIJU KROVA CRKVE SVETOG LEOPOLDA

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, i saradnici razgovarali su sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, župnikom, don Sinišom Jozićem, i kancelarom Kotorske biskupije, don Robertom Tonsatom. Tokom prvog zvaničnog susreta predsjednika Katića i novog hercegnovskog župnika, don Sinišom Jozićem, zaključeno da će Opština Herceg Novi finansijski pomoći sanaciju krova crkve Svetog Leopolda u Starom gradu. Krov crkve posvećene rimokatoličkom svecu, rođenom Novljaninu, u veoma je lošem stanju i neophodna je njegova sanacija. Župni ured obratio se za pomoć lokalnoj upravi, koja je pozitivno odgovorila na ovu inicijativu.

Tema razgovora bilo je i „oživljavanje“ Trga Mića Pavlovića kroz bolju turističku valorizaciju, kao i izrada nove turističke signalizacije za rimokatoličke crkve. Kako je ocijenjeno, crkve Sv. Jeronima i Sv. Leopolda objekti su od izuzetne istorijske, kulturne i turističke važnosti za Herceg Novi, zbog čega će Opština i Kotorska biskupija zajedno iznaći rješenje da one tokom sezone, koja sve duže traje, budu cijelog dana otvorene za posjete.

ISPRAVILI GREŠKU PRETHODNE VLASTI

Tokom razgovora, Don Robert Tonsati zahvalio se rukovodstvu opštine na dobroj saradnji u prethodnom periodu i prepoznavanju ove inicijative.

On je podsjetio da se radi o crkvi koja je posvjećena svecu omiljenom među vjernicima rimokatoličke vjeroispovjesti, te da su trajno zahvalni lokalnoj upravi na učešću u odličnoj organizaciji dolaska moštiju ovog sveca u njegov rodni grad.

Podsjetimo, u prisustvu brojnog vjerujućeg naroda, sveštenstva Rimokatoličke crkve iz Crne Gore i regiona, čelnika Opštine Herceg Novi i zvaničnika, kao i građana svih konfesija, mošti su u septembru prošle godine donjete u Herceg Novi, u crkvu Sv Antuna. Tom prilikom upriličena je Liturgija dočeka koju je predvodio kotorski biskup, monsinjor Ilija Janjić. Dolazak moštiju protekao je prema planu i bez smetnji, zahvaljujući gradskim službama koje su odgovorile zadacima, kao i angažovanim volonterima.

Ovo nije prvi put da je hercegnovska opština pokazala da se sloboda vjeroispovjesti i poštovanje prema drugim vjerama mora podsticati i unaprjeđivati, a ne zanemarivati i obeshrabrivati.

Naime, ,,Herceg Novi konačno ima trajno, dostojanstveno obilježje da je u njemu rođen svetac rimokatoličke crkve koji je osvojio svijet - Sveti Leopold Bogdan Mandić”. Ponosni smo što kao nova lokalna uprava djelimično ispravljamo grešku naših prethodnika, i na dostojan način izražavamo poštovanje svecu”, poručio je predsjednik Opštine, Stevan Katić, proglašavajući park kraj crkve Svetog Antuna Parkom Svetog Leopolda. On je, takođe, istakao da o njegovoj nostalgiji za rodnim krajem svjedoče mnogi zapisi, poput riječi „Moje je srce s onu stranu mora“.