DODATNO BI URUŠILO SLOBODU MEDIJA

Sindikat medija: Predlog o osnivanju odbora udar na autonomiju profesije

U Sindikatu su saglasni da se novinarima da sloboda da na profesionalan, objektivan i kritički način rade i obrađuju teme od društvenog značaja
50 pregleda 1 komentar(a)
štampa, novine, mediji, Foto: Luka Zeković
štampa, novine, mediji, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.06.2016. 13:23h

Predlog o obrazovanju privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća koji bi i analizirao stepen autonomije u radu novinara, i njihove nezavisnosti, ukjučujući i vlasnike medija, udar je na autonomiju profesije, smatraju u Sindikatu medija (SMCG). Iz Sindikata su kazali da strahuju da bi, ukoliko bi odbor bio formiran sa tim ingerencijama, to dodatno urušilo slobodu medija u Crnoj Gori jer je nezamislivo u demokratskim društvima da se političari bave kontrolom rada novinara. U Sindikatu navode da je u razvijenom svijetu obrnuto – da su novinari ti kojima je osnovni posao da kontrolišu rad političara, koje plaćaju svi građani, a ne da se političari bave time koliko je koji novinar autonoman. "Uostalom, nejasno nam je i na koji način se to uopšte i može utvrditi, a pošto se često pozivamo na pravila demokratski uređenih država, voljeli bi smo da nam predlagači ove inicijative saopšte da li negdje drugo postoji skupštinsko ili bilo kakvo drugo nadležno tijelo sa ovlašćenjima kakva oni predlažu", kaže se u saopštenju Sindikata medija. U toj organizaciji su saglasni da treba obezbijediti autonomiju novinara u smislu da vlasnici i urednici ne smiju objaviti tekst ili prilog sa njihovim potpisom, ako je on bitno izmijenjen ili ako se protivi moralnim načelima novinara i da u tom slučaju on može biti objavljen samo bez potpisa tog novinara. U Sindikatu su saglasni da se novinarima da sloboda da na profesionalan, objektivan i kritički način rade i obrađuju teme od društvenog značaja. SMCG će, kako su poručili, slične norme i predložiti u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast medija, a insistiraće i da se takvi eventualni postupci uredništva tretiraju kao teža povreda radne obaveze. "Međutim, to je jedino što savremeno novinarstvo poznaje, a „analiza stepena autonomije novinara“ svakako bi predstavljala jedan novi, revolucionarni (u negativnom smislu) domet u tom pogledu", ističke se u saopštenju. SMCG, kako su rekli, cijeni brigu predlagača inicijative iz vladajućih stranaka koji smatraju da bi se na taj način obezbijedila i sigurnost radnih mjesta novinara ali to se može mnogo efikasnije uraditi na drugi način. U Sindikatu ističi da bi poslanici trebalo da mnogo aktivnije insistiraju da vlasnici medija poštuju važeće zakone iz oblasti radno-pravnih odnosa. "Poslanici bi trebalo da stalno analiziraju mogućnost poboljšanja tih zakona, kako bi se popravila nevesela materijalna situacija zaposlenih u medijima, a ne da donose zbunjujuće zakone, poput Zakona o zaradama u javnom sektoru, zbog kojeg sada kolege u Javnom servisu Radio-televiziji Crne Gore i lokalnim javnim emiterima ne znaju kada će primiti plate kao ni kolike će im one biti", navodi se u saopštenju.

U Sindikatu kažu da se ne mogu oteti utisku, da je posrijedi novo političko nadgornjavanje, preko leđa novinara. Podsjećaju da je formiranje odbora predloženo uporedo sa inicijativom za formiranje nove Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji, nasilja i ubistava novinara. "Iako je dobro da se što više nadležnih organa bavi ovim velikim problemom, kako bi se konačno rasvijetlili napadi na novinare, iskustvo u Crnoj Gori pokazuje da formiranje više tijela za istu stvar, često dovodi do razvodnjavanja osnovne inicijative, a nerijetko i otvorenih opstrukcija jedne strane. Iskustvo prethodne Komisije to potvrđuje", kazali su iz Sindikata. SMCG je poručuio da su njegovi članovi uvijek spremni na kontrolu svog rada i analizu poštovanja profesionalnih standarda. "Međutim, to ne mogu da rade političari, već samo nezavisni regulatori i građani, zbog kojih mediji i postoje i kojima su jedino dužni da podnose račune", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas