Polovina plaže mora biti oslobođena od plažnog mobilijara

“Kada su u pitanju hotelska kupališta, takođe shodno Pravilniku, ova odredba se ne primjenjuje, odnosno korisnici hotelskih kupališta mogu na cijelom ustupljenom zahvatu postaviti plažni mobilijar”
99 pregleda 0 komentar(a)
plaža, Foto: Reuters
plaža, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2016. 09:59h

Svaki korisnik javnog kupališta dužan je da oslobodi jednu polovinu plaže od plažnog mobilijara i taj prostor mora jasno i vidljivo biti označen, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD).

Predstavnici Morskog dobra su kazali da korisnici kupališta moraju osloboditi polovinu plaže shodno članu Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta kako bi se spriječila prenatrpanost plažnim mobilijarom.

“Kada su u pitanju hotelska kupališta, takođe shodno Pravilniku, ova odredba se ne primjenjuje, odnosno korisnici hotelskih kupališta mogu na cijelom ustupljenom zahvatu postaviti plažni mobilijar”, rekli su iz Morskog dobra agenciji Mina-business.

Oni su podsjetili da turisti i građani mogu prijaviti uočene nepravilnosti pozivom na broj 1300 - Montenegro Customer Call Center.

“Kol centar eventualne prijave prosljeđuje nadležnim institucijama, koje su povratnu informaciju dužne da dostave u roku od 24 sata”, naveli su iz Morskog dobra.

Oni su podsjetili da su se turisti prethodnih sezona najviše žalili na nečistoću u zaleđu kupališta i nepoštovanje člana iz Pravilnika o uslovima, u slučajevima gdje određeni zakupci nijesu poštovali oslobađanje jednog dijela kupališta od plažnog mobilijara.

“Građani su se žalili i na naplatu plažnog mobilijara, odnosno na visoke cijene njihovog izdavanja, neosnovanu naplatu parkinga u zaleđu kupališta i prisustvo skutera i blizina kojom se isti kreću, ugrožavajući kupače i ostale prisutne na kupalištu”, zaključili su iz Morskog dobra.

Bonus video: