Martinović: Izvještaj Evropske komisije zasnovan na pojedinačnim slučajevima i ne predstavlja pravilo

„Kada je riječ o Upravi policije Odjeljenje bezbjednosti Cetinje, mislim da oni nemaju dovoljan broj službenika, a naročito ne onih koji su specijalizovani za oblasti privrednog kriminala, maloljetničke delikvencije i slično“, kazao je on
100 pregleda 0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.06.2016. 13:50h

Saradnja policije i cetinjskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) je na zadovoljavajućem nivou, a mogla bi biti unaprijeđena organizovanjem zajedničkih obuka koje bi se odnosile na praktičnu primjenu propisa, ocijenio je rukovodilac ODT Cetinje, Luka Martinović.

On smatra da je saradnja Odjeljenja bezbjednosti Cetinje i ODT Cetinje na zadovoljavajućem nivou, iako, dodao je, uvijek ima prostora za poboljšanje.

Prema riječima Martinovića, redovno se održavaju sastanci sa predstavnicima policije na kojima se razmatraju aktuelni događaji, a policijski službenici blagovremeno obavještavaju dežurne tužioce o događajima i podnijetim prijavama i postupaju po izdatim nalozima tužilaca.

„Smatram da bi se saradnja mogla unaprijediti organizovanjem zajedničkih obuka koje bi se odnosile naročito na praktičnu primjenu propisa i problema koji se javljaju u praksi“, kazao je on agenciji MINA.

Komentarišući ocjene iz Izvještaja Evropske komisije da, u praksi, saradnja između policije i tužilaštva u pretkrivičnim postupcima još treba da se poboljša, Martinović je rekao da postoji dosta prostora za poboljšanje saradnje.

„Međutim, smatram da je izvještaj Evropske komisije zasnovan na pojedinačnim slučajevima, i ne predstavlja pravilo, niti generalnu odrednicu u saradnji, te da treba težiti da se takvi, pojedinačni, slučajevi svedu na najmanju moguću mjeru“, dodao je on.

Martinović je rekao da, su tehnički kapaciteti cetinjskog ODT-a trenutno na zadovoljavajućem nivou, ističići potrebu za proširenjem administrativnog kadra.

„Kada je riječ o Upravi policije Odjeljenje bezbjednosti Cetinje, mislim da oni nemaju dovoljan broj službenika, a naročito ne onih koji su specijalizovani za oblasti privrednog kriminala, maloljetničke delikvencije i slično“, kazao je on.

Upitan da li u složenim finansijskim i računarskim istragama tužioci i policija imaju dovoljno znanja i opreme da rasvijetle krivična djela, Martinović je naveo da je u takvim složenim predmetima neophodno angažovanje stručnog lica odgovarajuće struke, koji bi dao neophodnu pomoć u finansijskim i računarskim istragama, odnosno rasvjetljavanju krivičnih djela.

Martinović je ocijenio da je rad tužilaštva transparentan u dovoljnoj mjeri, u kojoj to omogućavaju zakoni o državnom tužilaštvu, o krivičnom postupku.

„Tako da javnost ima mogućnost da se upozna sa radom tužilaca, i to kako preko portparola, tako i kroz primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama“, rekao je on.

Martinović je rekao da rukovodilac i državni tužilac u ODT Cetinje posjećuju seminare i obuke na koje su pozvani.

On smatra i da Udruženje tužilaca ima zapaženu ulogu u državno-tužilačkoj organizaciji.

Intervju je dio projekta „Poboljšanje mogućnosti institucija koje se bave krivičnim pravom da bolje komuniciraju s građanima o svom radu“ koji agencija MINA, uz podršku Američke ambasade INL-programa, realizuje u saradnji sa Građanskom alijansom.

Bonus video: