Požar u KAP-u, inspekcija kontrolisala vazduh

Duvao je južni vjetar u pravcu Podgorice, a ni na jednoj lokaciji nije detektovano prisustvo štetnih i opasnih materija u vazduhu
99 pregleda 5 komentar(a)
KAP požar, Foto: Privatna arhiva
KAP požar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.06.2016. 06:29h

Gust dim iz Kombinata aluminijuma uznemirio je juče oko 11 časova mještane sela u okolini Kombinata aluminijuma, nakon što je došlo do požara.

Jak miris izazivao je i suzenje očiju i osjetio se i na magistrali.

Do ispuštanja ogromne količine dima došlo je zbog požara u dimnjaku peći za pečenje a noda, kazala je “Vijestima” glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica.

Ona je istakla da su odgovrni ekološkoj inspekciji saopštili da je do incidenta došlo zbog kvara.

"Kazali su da su zbog kvara na ventilatoru na gorioničkoj rampi na peći za pečenje anoda morali preći na drugi ispravni ventilator. Uloga ventilatora je da vuče gasove iz peći za pečenje anoda u dimnjak. Prelaskom sa jednog ventilatora na drugi došlo je do samozapaljenja (požara) dimovoda unutar peći za pečenje anoda, što je prouzrokovalo emitovanja velike količine otpadnih gasova u atmosferu", pojasnila je Zarubica.

Vatrogasna jedinica KAP-a odmah je izašla na lice mjesta i ugasila požar.

Nakon toga, upaljen je ventilator i uspostavljen normalan proces u fabrici, a incident, kako je prijavljeno ekološkoj inspekciji, trajao je od 11:07 do 11:35 časova.

"Inspekcija je angažovala ekipu Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) koja je izašla na mjesto akcidenta i izvršila mjerenja kvaliteta vazduha. Mjerenja su izvršena unutar same hale, pogona za pečenje anoda u kojoj je požar započeo, u okruženju mjesta požara i na više lokacija u krugu i izvan kruga KAP-a, niz vjetar, u naselju Dajbabe“, kazala je Zarubica.

Ona je navela da je u trenutku mjerenja duvao južni vjetar u pravcu Podgorice, a da ni na jednoj lokaciji nije detektovano prisustvo štetnih i opasnih materija u vazduhu.

Mjerna stanica kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine u Golubovcima nije u tom periodu zabilježila nedozvoljeno povećanje parametara. U KAP-u je formiran tim koji će utvrditi uzrok požara i po nalogu ekološke inspekcije sačiniti izvještaj o vanrednom događaju do sredine naredne nedjelje.

Posljednji znani ekološki incident u KAP-u desio se prije šest godina, kada se za manje od deset dana dva puta izlila živa soda u Moraču.

Mjerenja rađena kad su se razblažili otpadni gasovi

Rezultate mjerenja trebalo bi, ipak, uzeti sa određenom rezervom, jer su, kako kaže Zarubica, rađena minimum sat vremena nakon završetka incidenta.

"Tako da je u međuvremenu došlo do razblaženja emitovanih otpadnih gasova. Što se tiče mjerenja koncentracije suspendovanih materija (prašine) i analize na policiklične aromatične ugljovodonike, to se, shodno propisanoj zakonskoj regulativi i po metodologiji mjerenja, radi iz srednjih dnevnih uzoraka. S obzirom na to da se radilo o kratkom vremenu trajanja akcidenta, to nije bilo moguće uraditi", pojasnila je ona.

Bonus video: