Jovović: Političari ne shvataju da su mediji čuvari demokratije

Zakonodavni odbor juče je preporučio Skupštini da usvoji predlog o formiranju ovog odbora, protiv čega su glasala tri poslanika opozicije, nakon što je DPS odbio da se izbriše sporna formulacija
199 pregleda 6 komentar(a)
Mihailo Jovović, Foto: Savo Prelević
Mihailo Jovović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2016. 06:45h

“Vrlo je providna namjera poslanika DPS-a i njihovih šefova da pod maskom lažne brige za napadnute novinare i medije ponove lažnu tezu da su oni sami krivi za napade, jer, eto, nisu dovoljno autonomni i nezavisni, već pišu neistine, onako kako su im naredili oni od kojih su zavisni. Tako bi se institucionalizovali javni stavovi njihovog šefa o opravdavanju nasilja i "tradicionalnih metoda" u obračunu sa onim što on neznaveno naziva "medijskim nasiljem", smatra glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović.

Zaštita radnih mjesta i nezavisnosti novinara od vlasnika medija”- pravi je motiv zbog čega je DPS tražio da se skupštinski odbor, koji će pratiti istrage napada na novinare, bavi autonomijom i nezavisnošću medija i novinara. Tako je poslanica te partije Marta Šćepanović objasnila polurečenicu u Predlogu odluke o obrazovanju privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, u kojoj piše da će on “analizirati stepen autonomije u radu novinara, i njihove nezavisnosti ukjučujući i vlasnike medija”.

Zakonodavni odbor juče je preporučio Skupštini da usvoji predlog o formiranju ovog odbora, protiv čega su glasala tri poslanika opozicije, nakon što je DPS odbio da se izbriše sporna formulacija.

“Kao pravnik nemam dilemu, ovo ne može proći ocjenu ustavnosti. Takođe je opasno da mi analiziramo stepen autonomije novinara jer je pitanje slobode medija uređeno na drugačiji način,” rekao je Velizar Kaluđerović (Demokrate).

Predsjednica odbora Draginja Vuksanović (SDP) upozorila je kolege da je odluka pravno problematična jer je taj stav potpuno suprotan onome zbog čega se odbor formira. Takođe im je poručila da je to “udar na nezavisnost medija” .

Urednik "Vijesti" kaže da ga ne bi iznenadilo da formiranje odbora sa takvom nadležnošću, na plenumu podrži i dobar dio opozicije, “jer je vrlo mali broj političara ovdje koji shvataju da su mediji čuvari demokratije i kontrolori moćnih, uključujući i vlast i opoziciju”.

“A upravo su napadnuti najprofesionalniji novinari i mediji. Pravdanje namjere da pred izbore pokušaju da kontrolišu i diskredituju nepodobne novinare i medije navodnom brigom za novinarska radna mjesta, vrhunac je cinizma i podlosti predstavnika DPS-a. Ta stranka godinama zloupotrebljava vlast i državne mehanizme i radi sve da upravo napadnuti novinari izgube svoja radna mjesta tako što će medije u kojima oni rade ugasiti. U tome su djelimično i uspjeli, jer su mnogi dobri novinari otišli u druge profesije zbog nepodnošljivog pritiska, uključujući i nerasvijetljene napade, a neka radna mjesta su morala i da budu ukinuta. Ali, neće im uspjeti, ni ovoga puta”, poručio je Jovović.

Udaraju na one koji ih kritikuju

Luiđ Škrijelj (DPS) objasnio je da analiza “autonomnosti novinara” nije u vezi sa programskim sadržajem već da tokom obavljanja posla ne potpadaju pod uticaj medijskih kuća.

Vuksanovićeva je uzvratila da DPS “na sve načine pokušava da kontroliše sve medije u Crnoj Gori, preko tajkuna izvanvanjskih medija”.

“Sad ste se sjetili da zaštitite novinare”, dodala je.

Prethodno je Marta Šćepanović objasnila da je njihova namjera pogrešno protumačena jer su tvrdnjom da odbor treba da “analizira stepen autonomije u radu novinara, i njihove nezavisnosti ukjučujući i vlasnike medija” u stvari mislili da “treba obezbijediti nezavisnost u radu novinara od vlasnika medija i pravo i obavezu u odnosu na etičke standarde koje ne treba da naruše vlasnici medija”.

Zamjenik glavnog urednika lista “Dan” Nikola Marković izrazio je sumnju “ da će se novim Odborom vršiti snažan pritisak na nezavisne i privatne medije”.

“I da predlagači nijesu imali za cilj da se stvori što slobodniji medijski ambijent za naše kolege, već da pokušaju institucionalno, preko skupštinskog Odbora, da vrše pritisak na nezavisne medije i uvode neku vrstu cenzure", kazao je on Radiju Slobodna Evropa.

I Medijski savjet za samoregulaciju ocijenio je da “svako uplitanje vlasti u rad medija, makar i analizom njihove autonomije i nezavisnosti može se tretirati kao ugrožavanje i prijetnja slobodi izražavanja”.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: