ŽALBE VLASNIKA POSLOVNIH PROSTORA U GRADU

Održavanje veći namet od poreza

“ Održavanje lokala su mi naplaćivali od momenta kupovine, čak i kada je bio tek u fazi grubih radova. Pri tome etažni vlasnici lokala nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ostalim stanarima zgrade, niti nam se što održava, jer imamo samo stakleni izlog ili trotoar ispred lokala”,
61 pregleda 11 komentar(a)
Tuški put 4.jula, Foto: Vesko Belojević
Tuški put 4.jula, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.02.2019. 21:15h

Za etažno  održavanje  poslovnog prostora, često se dešava da vlasnici moraju godišnje više izdvojiti novca, nego što je porez.

“Za etažno  održavanje  lokala od 55 metara kvadratnih na Tuškom putu, mjesečno treba da izdvojim 33 eura, odnosno 396 za godinu. A godišnji porez za taj lokal mi je 252 eura”, kazao je vlasnik lokala Dejan Mihailović. On je istakao da mu je nelogično da za  održavanje  plaća čak 144 eura više, nego za porez.

“ Održavanje  lokala su mi naplaćivali od momenta kupovine, čak i kada je bio tek u fazi grubih radova. Pri tome etažni vlasnici lokala nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa ostalim stanarima zgrade, niti nam se što održava, jer imamo samo stakleni izlog ili trotoar ispred lokala”, kazao je Mihailović.

On je rekao da nema ništa protiv da plaća  održavanje , ali da to bude neka razumna cifra, dvadeset do trideset centi po kvadratu mjesečno.

“Upravnici ulaza vlasnike lokala tuže, pa nam sudski izvršitelji oduzimaju novac od rentiranja, a većini vlasnika je to jedini izvor prihoda”, tvrdi Mihailović.

On je istakao da je Zakom o etažnoj svojini apsurdan i nekorektan prema vlasnicima lokala.

Vlasnik poslovnog prostora u centru grada Ivan Stanišić kazao je da je i njemu nelogičan odnos poreza i iznosa za  održavanje  lokala.

“Porez mi je oko 300, a za  održavanje  plaćam 460 eura na godišnjem nivou. To stvarno redovno izmirujem, ali smatram da je preveliki iznos”, kazao je Stanišić.