Brković: Suluda ideja da se reciklira knjiga od izuzetne naučne vrijednosti

„Svi oni koji su horski ustali protiv Rječnika, poslužili su kao inspirativna mina za Đeljošaja da ostvari svoje prijetnje uništavanja Rječnika – vatrom ili mašinom za koji Gebels nije znao te se morao poslužiti benzinom“, kazao je Brković
420 pregleda 67 komentar(a)
Jevrem Brković, Foto: Vijesti online
Jevrem Brković, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 10.06.2016. 14:04h

Skupština Crne Gore jedina je u Evropi gdje se reciklira jedna naučna knjiga, a to ne služi na čast ni državi ni parlamentu, ocijenio je vanredni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Jevrem Brković.

Komentarišući postupak poslanika Nika Đeljošaja koji je u parlamentu reciklirao Rječnik crnogorskog narodnog i kniževnog jezika, Brković je kazao da je nezamislivo da jedan čovjek može doći na toliko “suludu” ideju da reciklira knjigu od izuzetne naučne vrijednosti, bez obzira na ozbiljne greške koje su se mogle ispraviti.

Prema riječima Brkovića, odmah su se javili „lovci na greške, a da Rječnik nijesu ni pročitali“.

“Prvi mu je presudio poslanik u Skupštini, Nik Đeljošaj koji se našao pogođen tumačenjem odrednice Albanac i albanizacija. Za poslanikom i “znanstvenikom” Đeljošajem povelo se dublerski Fakultet za crnogorski jezik i književnost, njegov dekan i svi njegovi poslušnici”, rekao je Brković.

Brković je ukazao da su, poslije Albanaca, Rječnik najčešći sankcionisal članovi bivše Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), koju je nedavno Sud izbrisao iz registra nevladinih organizacija.

„Svi oni koji su horski ustali protiv Rječnika, poslužili su kao inspirativna mina za Đeljošaja da ostvari svoje prijetnje uništavanja Rječnika – vatrom ili mašinom za koji Gebels nije znao te se morao poslužiti benzinom“, kazao je Brković.

On je ocijenio da je postupak Đeljošaj zločin prema albanskom narodu i jednoj knjizi objavljenoj kao prvi tom Rječnika.

„Do danas, do Đeljošaja i njegovih podstrekača, u Crnoj Gori, niti okolini nema parlamenta u kojem je reciklirana knjiga od izuzetne važnosti bez obzira na ozbiljne greške“, dodao je Brković.

On je poručio da Skupština mora utvditi ko je Đeljošaju dozvolio da u hol parlament unese aparat za recikliranje knjige i upotrijebi ga.

Brković smatra i da predsjednik parlamenta, Darko Pajović mora zatražiti od partije kojoj Đeljošaj prapada da ga pod hitno zamijeni. “Jer zbog čina kojim je osramotio svoju partiju i narod on ne bi trebao više da bude narodni poslanik”.

Bonus video: