Jonica: Bošković protjeruje ćirilicu iz prosvjete

Ona je dodala da je iz svega navedenog jasno da se radi o nastavku maćehinskog odnosa prema ćirilici
39 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2016. 11:56h

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je da je ministar prosvjete Predrag Bošković odlučio da ostavi „prosvetiteljski trag“ protjerivanjem ćirilice iz prosvjete.

"Ministar za sve namjene u Vladi Crne Gore očigledno ima svoj program obilježavanja Desetogodišnjice tzv. nezavisnosti. Pred sami kraj nastavne godine, ministar Bošković je odlučio da ostavi „prosvetiteljski trag“ protjerivanjem ćirilice iz prosvjete. Dok se Crna Gora diči sa 522 godine od štampanja prve ćirilične knjige Južnih Slovena, ministar prosvjete bi da uđe u istoriju kao neko ko ukida ćirilicu. Tako je diploma Luča koja je dobila naziv po Njegoševom djelu, koje je slavni vladika naravno pisao ćirilicom, odštampana na latinici. Tako su naprasno svjedočanstva koja su oduvijek štampana na ćirilici dostavljena školama na latinici. Tako je u školama, gdje je bio klizav teren za prećutnu zamjenu ćirilice latinicom usmeno naloženo nastavnicima da od roditelja ili od učenika „traže da se posebno izjasne ukoliko žele svjedočanstvo na ćirilici“. U suprotnom, biće im izdato na latinici. Tako je u školama, gdje su se maturanti masovno izjasnili da hoće svjedočanstva na ćirilici, rečeno da nema dovoljno formulara na tom pismu ili ih nema uopšte. Zato sam od ministra Boškovića dopisom tražila da mi dostavi informaciju kada je i po kom osnovu naložio ovakvo postupanje Ministarstva prosvjete", kazala je Joncia.

Ona je dodala da je iz svega navedenog jasno da se radi o nastavku maćehinskog odnosa prema ćirilici.

"Da li je to ministar Bošković zamislio da igra video igricu, pa iz fotelje eliminiše „dva najljuća neprijatelja“ - ćirilicu i slobodu odlučivanja. Ili je odlučio da skrene pažnju svom premijeru da je on toliko koristan kad je uspio da sprovede preslovljavanje s ćirilice na latinicu da bi i premijer mogao njega da preslovi s ministra prosvjete na neki drugi resor koji je nameračio. Nakon neuspjelog pokušaja odmazde nad gimnazijalcima iz Danilovgrada, jer NATO bombardovanje osuđuju, a ne zovu kao on - Milosrdni anđeo, jer se još uvijek pitaju zašto su nečiji meci išli ka našoj djeci, ministar je odlučio da se nije dovoljno dokazao, pa je kao „simbol pomirenja za 10. godišnjicu nezavisnosti“ odlučio da je vrijeme da i ćirilicu ispratimo iz Crne Gore kao ubačeni element koji značajno narušava crnogorsku samobitnost", dodala je Jonica.

Jonica je kazala da bi ako već ne kao neko ko je pokrivao više pozicija u Vladi Crne Gore, onda makar kao nekadašnji pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore, Bošković trebalo da zna da Evropa cijeni one koji brane autentičnu tradiciju svoje države i naroda, a ćirilica jeste neodvojivi dio Crne Gore.

"Bošković zaboravlja da su i sve njegove diplome napisane na ćirilici i da progonom tog pisma zapravo bježi od sebe samog. Opravdano se postavlja pitanje šta je sledeće. Da možda neće organizovati spaljivanje knjiga na ćirilici i tako pretvoriti Ministarstvo prosvjete i Vladu Crne Gore u poslednju evropsku noć dugih noževa. Podsjećamo da je Tomas Man, povodom spaljivanja knjiga u maju 1933. godine, rekao: "Ko pali knjige, paliće i ljude“. Zato SNP opominje i upozorava ministra Boškovića da ne ide tim putem, jer on vodi samo u bespuće. Pozivamo i roditelje da obrate pažnju na ovo podmetanje Ministarstva prosvjete i zaštite ćirilicu koja je naša vjekovna tradicija, po kojoj se prepoznavala Crna Gora", zaključila je Jonica.

Bonus video: