PODACI ZA 2018. GODINU

Zdravstvene ustanove u novcu dobile preko 300.000 eura

Bolnicama, domovima zdravlja, Kliničkom centru (KC) i ostalim ustanovama donirani su i ljekovi u iznosu od 15.835 eura, dok su građevinski radovi koštali razne donatore 247.731 eura.
476 pregleda 0 komentar(a)
Donacije bile u opremi, materijalu i novcu - Ilustracija
Donacije bile u opremi, materijalu i novcu - Ilustracija

Oko milion eura vrijednost je opreme, materijala, aparata i ljekova koje su crnogorske zdravstvene ustanove dobile tokom 2018. godine.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” su odgovorili da su zdravstvene ustanove lani dobile opremu vrijednu oko 630.000 eura, nemedicinski materijal u iznosu od 26.550,86, kao i potrošni materijal koji je koštao 59.023,50 eura.

Bolnicama, domovima zdravlja, Kliničkom centru (KC) i ostalim ustanovama donirani su i ljekovi u iznosu od 15.835 eura, dok su građevinski radovi koštali razne donatore 247.731 eura.

Na ostale donacije potrošeno je 126.309 eura, dok su zdravstvene ustanove u novcu dobile dodatnih 300.341 euro.

Prema podacima iz Ministarstva, ukupna vrijednost svih donacija u 2018. iznosi 1.405.114 eura.

Izvještaj tog resora, na čijem je čelu Kenan Hrapović, pokazao je da je prošle godine potpisano 255 ugovora o donacijama sa raznim kompanijama ili pojedincima.

Više od polovine, tačnije 142, zaključio je KC.

Direktor te ustanove Jevto Eraković ranije je u intervjuu “Vijestima” kazao da su za pet mjeseci 2018. godine dobili nešto više od 430.000 eura u donacijama.

Podaci Ministarstva pokazuju da nijednu donaciju lani nijesu dobili domovi zdravlja u Andrijevici, Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu, Plavu, Rožajama, kao i Institut za javno zdravlje i Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota”.

Nakon KC-a, najviše donacija, 19 i 17, imale su barska i cetinjska bolnica.

U izvještaju o donacijama iz prošle godine piše da je u zdravstvenom sistemu, u decembru 2018. bilo ukupno 8.186 zaposlenih. Najveći broj radnika, 2.569, ima KC, dok je na drugom mjestu po broju zaposlenih podgorički dom zdravlja, u kojem radi 540 građana.

Lani je na stručnom usavršavanju bilo ukupno 2.239 medicinskih i nemedicinskih radnika. Jedino u andrijevačkom Domu zdravlja nije bilo radnika koji su se u 2018. godini usavršavali.

KC prednjači po broju zaposlenih koji su se usavršavali, dok je na drugom mjestu beranski Dom zdravlja sa 372 radnika koji su pošli na edukaciju. Danilovgradski Dom zdravlja i Specijalna bolnica Risan prošle godine imali su po četiri zaposlena koji su se usavršavali.

Prema izvještaju, javne ustanove su finansirale stručnu edukaciju za 1.779 zaposlenih.

Edukaciju 460 zaposlenih u zdravstvenom sistemu prošle godine platile su privatne, medicinske i farmaceutske kompanije.

Godišnji plan iz 2018. prikazuje da zdravstvene ustanove često traže medicinske aparate, među kojima su EKG aparati, inhalatori, ultrazvučni i rendgen aparati, inkubatori, operacioni ili ginekološki sto.

Traže se i građevinski radovi, tačnije rekonstrukcije pojedinih odjeljenja... Zdravstvene ustanove u prošloj godini izrazile su želju i da dobiju računare, posteljinu, ćebad, klima-uređaje, televizore, te stvari za najmlađe pacijente...

Da oprema više ne bude uskladištena

Krajem 2017. godine Ministarstvo je propisalo uslove pod kojima ustanove mogu primiti donacije. Sve zdravstvene ustanove do 31. januara u obavezi su da dostave godišnji plan potreba za donacijama, odnosno sponzorstvima, kao i da zaključene ugovore dostavljaju na mjesečnom nivou.

Za sve donacije mimo plana, bolnice traže saglasnost Ministarstva.

Ranije je ova oblast bila neregulisana, pa se dešavalo da zdravstvene ustanove dobiju opremu za procedure koje se ne koriste na tom mjestu, pa donacija bude uskladištena.

Tako je, na primjer, Dom zdravlja u Rožajama godinama bio vlasnik savremenog aparata za dijagnostiku (histeroskopa) u ginekologiji, iako se histeroskopija ne radi na primarnom nivou zdravstvene zaštite.