Rašidova svjetla moraju sa bedema Starog grada u Budvi

Novogodišnji ukras postavljen je uoči dočeka Nove 2015. godine, a nije uklonjen uprkos rješenjima nadležnih...
85 pregleda 4 komentar(a)
Karim Rašid
Karim Rašid
Ažurirano: 09.06.2016. 16:11h

Sekretarijat za gradsku infrastrukturu naložio je uklanjanje iluminacije dizajnera Karima Rašida sa bedema budvanskog Starog grada.

Dvostruki niz svjetlećih cijevi, takozvani DNK, trebalo bi da bude uklonjen nakon što "Muzeji i galerije" urade elaborat po nalogu Sekretarijata, potvrdio je “Vijestima” sekretar Nikola Divanović.

Novogodišnji ukas postvaljen je uoči dočeka Nove 2015. godine.

Iluminacija nije uklonjena, uprkos tome što su inspektori Uprave za zaštitu kulturnih dobara dva puta donosili rješenje i konstatovali da je postavljanjem došlo do devastacije srednjovjekovnih zidina - spomenika kulture.

Divanović je pojasnio da će nakon izrade elaborata za uklanjanje Rašidovog djela biti raspisan javni konkurs za izradu idejnog rješenja za trajnu iluminaciju starogradskih bedema.

Direktorka Muzeja i galerija Biljana Brajović navela je da će elaborat biti urađen na osnovu konzervatorskih uslova koje je dala Uprava za zaštitu kuturnih dobara. Ona je pojasnila da će elaborat prolijediti Upravi na saglanost i tek onda eventualno ukloniti iluminaciju.

Opština je spremna da za novu iluminaciju bedema potroši 160.000 eura.

Postojeća je postavljena na metalnim držačima dužine 1,4 metara, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare više vjekova.

To je izazvalo revolt među Starograđnima, koji su podnijeli i krivičnu prijavu protiv nadležnih u Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent, koje je realizovao projekat.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara tada donosi rješenje o uklanjanju, jer prethodno nijesu izdati konzervatorski uslovi.

Nakon žalbe Opštine, Ministarstvo kulture odbacuju rješenje, te nalaže da se uradi projekat konzervacije zidina u roku od pola godine.

Početkom ove godine inspektor ponovo donosi rješenje o uklanju iluminacije.

Iz Opštine Budva su ranije u više navrata isticali da DNK ni na koji način nije uništio bedeme.

Bonus video: