Muratović: Ništa nijesmo dobili od firme, sad oće i penzije da nam uzmu

"Rečeno nam je da će nas, ukoliko nastavimo sa blokadom, hapsiti, planiramo da za nekoliko dana preduzmemo radikalne mjere pa kad nas već hapse neka makar Crna Gora bruji o nama“
5 komentar(a)
Rudnik boksita Nikšić- blokada, Foto: Svetlana Mandić
Rudnik boksita Nikšić- blokada, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.06.2016. 17:11h

Razgovor bivših radnika Nikšićkih Rudnika boksita, koji traže trajna rješanja, i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića nije dao nikakve rezultate.

„Očekivali smo da nas zovu da nam kažu da će novac za povezivanje staža biti uplaćen, ali ni Jovanić, ni stečajni upravnik Mladen Marković nijesu pominjali rješenja. Jovanić nam je kazao da nas je zvao da nas upozori da ne možemo da blokiramo odvoz rude, da svojim ponašanjem opstruiramo rad novog vlasnika i da ćemo urušuti stečajni postupak“, kazao je predstavnik radnika Mujo Muratović.

Grupa bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita je juče blokirala odvoz rude, a tokom dana su razapeli šator ispred rampe Sektora transport u naselju Gračanica gdje namjeravaju da ostanu sve dok njihov zahtjev ne bude ispunjen. Riječ je o oko 540 radnika kojima je za povezivanje staža iz 2009 i 2010.godine potrebno obezbijediti 1,35 miliona eura.

“Čak su jutros dolazili i radnici koji rade u Boksitima da nas provociraju kako bi napravili neki incident, ali nijesu uspjeli u tome. Jovanić nam je kazao da nemamo pravo da budemo ispred rampe jer to više nijesu Boksiti već privatna firma, ali za nas jesu. Ništa nijesmo dobili od firme za koju smo toliko godina radili a sada hoće i penzije da nam uzmu”, ozlojeđen je Muratović.

Bivši rudari su i prošle sedmice na dva sata blokirali odvoz rude, ali su blokadu obustavili dajući nadležnima prostor da ispune obećanje i uplate novac. Kako tvrde sva dokumentacija je pripremljena još prošle sedmice, ali novac za povezivanje staža još uvijek nije uplaćen. Riječ je o radnicima koji su kao tehnološki višak napustili preduzeće tokom 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, i koji zbog nepovezanog staža od šest mjeseci do najviše dvije godine, imaju privremena a ne trajna penziona rješenja.

“Pozvao sam državnog tužioca Ivicu Stanković da dođe u Boksite i da ispita ko je ukrao naše pare. Pošto nam je rečeno da će nas, ukoliko nastavimo sa blokadom, hapsiti, planiramo da za nekoliko dana preduzmemo radikalne mjere pa kad nas već hapse neka makar Crna Gora bruji o nama“, poručio je Muratović.

Bonus video: