Demokrate: Koncipiraćemo Cetinje kao srce kulturnog turizma

On je dodao da ne treba da čudi to što Cetinje danas nema nikakav konkretan razvojni plan kojim bi se mogla valorizovati bogata kulturna ponuda ovoga grada, koja je, još krajem 19. vijeka privlačila turiste iz cijeloga svijeta
3 komentar(a)
Bojan Rajević, Foto: Demokratska Crna Gora
Bojan Rajević, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.06.2016. 12:33h

Demokratska Crna Gora će cijeneći svima vidljive kulturne resurse kojima Cetinje raspolaže, Prijestonicu koncipirati kao srce kulturnog turizma Crne Gore, kazao je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Bojan Rajević.

"Demokrate će, cijeneći svima vidljive kulturne resurse kojima Cetinje raspolaže, podrazumijevaći preimućstva kulturnog potencijala u odnosu na ostale, i imajući u vidu da je upravo kulturni turistički proizvod motiv dolaska visokoplatežnih turista sa svih, ali i na sve strane svijeta, Cetinje koncipirati kao srce kulturnog turizma Crne Gore. Ostale grane turizma razvijaćemo kao prateće, uz aktivno građenje mostova dominirajućeg, kulturnog, sa drugim oblicima turizma (istorijskim, duhovnim, zimskim, pejzažnim, speleološkim, dječjim itd) Takođe, povećaćemo broj kulturnih događaja i manifestacija, kojih je u ovom trenutku nesrazmjerno malo, pogotovo u poređenju sa korišću koju takvi događaji donose Cetinju, o čemu govore i saopštenja Turističke organizacije Cetinje. Držeći se principa „nijedan dan bez kulture“, bez ikakvih novih zaduživanja, oslanjajući se isključivo na već unaprijed date bogate potencijale, povećaćemo broj kulturnih sadržaja, što će Cetinje učiniti atraktivnom destinacijom, kako za domaće, tako i za strane turiste. Uvjereni smo da je jedino na ovaj način moguće istinski valorizovati sve resurse Cetinja u oblasti kulture", kazao je Rajević.

On je kazao da je razvoj Cetinja u prethodnom istorijskom periodu počivao na socio-realističkoj industrijalizaciji koja se u savremenom trenutku, od strane aktuelne vlasti i premijera, svaki čas ocjenjuje kao napadna i zabludjela, iako su dominantno zahvaljujući njoj Cetinje i njegovo stanovništvo kroz drugu polovinu XX vijeka, nakon gubitka statusa glavnog grada, a do dolaska DPS-a na vlast, uspijevali da sačuvaju koliko-toliko pozitivan trend razvoja.

"Pa ipak, kritičko-objektivni odnos prema prošlosti, ne bi predstavljao problem sam po sebi, da je građanima Prijestonice u bilo kom trenutku ponuđen bolji alternativni razvojni koncept, zasnovan na principu realnosti. Umjesto toga, sve se završava na predizbornim obećanjima i parolama o valorizovanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Cetinja, do kojeg, očito, ne dolazi. Odsustvo istinskog valorizovanja kulturnog i istorijskog nasljeđa objašnjivo je jedino usmjerenošću DPS-a na postizanje kratkoročnog cilja opstanka na vlasti i tako iz mandata u mandat", kazao je Rajović.

On je dodao da ne treba da čudi to što Cetinje danas nema nikakav konkretan razvojni plan kojim bi se mogla valorizovati bogata kulturna ponuda ovoga grada, koja je, još krajem 19. vijeka privlačila turiste iz cijeloga svijeta.

"Uoči prethodnih lokalnih izbora mnogo se govorilo o konceptu višenamjenskog centra MACCOC. Danas vidimo da je taj višenamjenski centar – višenamjenski samo s obzirom na to što će, osim kao obećanje za prethodne lokalne izbore, vjerovatno služiti i kao obećanje za predstojeće, parlamentarne. Na isti način višenamjenska je i fabrika čokolade, višenamjenski su i pogoni kožne galanterije, i filmski studiji, i sva ostala predizborna obećanja vladajuće partije koja, između ostalog, znaju sasvim lijepo da posluže i kada treba stvoriti alibi za višemilionska zaduživanja Prijestonice. Odgovore na pitanja o stvarnim uzrocima tih zaduživanja i o tome da li smo milionima plaćali razvoj turističke ponude Cetinja i valorizaciju kulturnih potencijala ili, pak, održavanje istih ljudi na vlasti sve ove godine, u prilici smo da dobijemo i očekivaćemo ga od gospodina Đuraškovića koji je, kao predstavnik opozicije, izabran za pomoćnika rukovodioca Sekretarijata za finansije Prijestonice", zaključio je Rajević.

Bonus video: