Svjetska filatelistička izložba World stamp show 2016: Katuriću zlato i u Njujorku

Katurića su primili stalni predstavnik Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama ambasador Željko Perović i generalni konzul Crne Gore Zoran Janković
1 komentar(a)
Svjetska filatelistička izložba, Foto: Slavica Kosić
Svjetska filatelistička izložba, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.06.2016. 13:41h

Filatelista Tomo Katurić dobitnik je dvije zlatne medalje na Svjetskoj filatelističkoj izložbi „World stamp show 2016.“, koja je od 28. maja do 4. juna održana u Njujorku.

Katurić je osvojio zlato za Poštansku istoriju Boke 1809 -1875 i Veliki vermej – veliku pozlatu za Pisma bokeljskih pomoraca 1830.-1890.

Kolekcija Poštanska istorija Boke Kotorske sadrži 250 pisama, odnosno 128 listova iz doba Napoleona . Sadrži prvu marku izdata u Austro-Ugarskoj 1850. godine, kao I pisma iz vremena kada je Napoleon vladao ovim prostorima. Do 1850 godine pisma su samo pečaćena, što se kvalifikuje kao predfilatelija, ali u kolekciji su I pisma sa markama , odnosno ona nakon osnivanja Udruženja pošta svijeta u Bernu, kada je Crna Gora bila jedna od 22 zemlje osnivačice.Katurićeva kolekcija je unikatna i dobrim dijelom sastavljena je od pisama iz porodične prepiske.

Na izložbi je učestvovalo 900 izlagača iz 85 zemalja od 92 članice FIPE, koji su izlagali na 4.225 vitrina.

Katurića su primili stalni predstavnik Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama ambasador Željko Perović i generalni konzul Crne Gore Zoran Janković.

Katurić stalno ističe da je poštanska marka najbolja promocija jedne zemlje, ali je u Njujork odnio i propagandi materijal Turističke organizacije Herceg Novi kako bi i na taj način promovisao Crnu Goru.

Bonus video: