Ulcinj: Odbornici usvojili nacrt elaborata sistema naplate i kontrole parkiranja

Odbornici su nastavili raspravu o predlozima odluka za izmjenu i dopunu nekoliko urabinstičkih parcela i predlozima odluka o zaradama lokalnih funkcionera, službenika i namještenika
58 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj grad, Foto: Alfa-tours.com
Ulcinj grad, Foto: Alfa-tours.com
Ažurirano: 09.06.2016. 11:33h

Odbornici ulcinjskog parlamenta usvojili su danas većinom glasova nacrt elaborata sistema naplate i kontrole parkiranja za Opštinu Ulcinj sa zoniranjem koji će u praksi biti primjenljiv od naredne sezone.

Rasprava tokom koje su pojedini odbornici pokušali da obrađivače uvuku u zamku optužujući ih za selekciju u radu, ostala je u sjenci monologa šefa SO Ljora Nrekića koji je priznao da lokalna vlast funkcioniše na sasvim nezdravim osnovama, tek nekoliko mjeseci nakon što je ustoličena. Prvo se odbornik DPS Borislav Bašović požalio da mu nikako ne stižu odgovori na odbornička pitanja na šta je Nrekić kazao da je to neshvatljivo, posebno kada je DPS u pitanju.

"Nije prv put da ne dobijamo odgovore od izvršne vlasti. Tek sad shvatam da je funkcionisanje lokalne samouprave vrlo kompleksno. Postoji korpus ljudi koji radi, ali postoji drugi korpus koji bi da ruši. Toga ima u Opštini Ulcinj. Sad vidim", kazao je Nrekić, šef OO DPS koji je i ranije kritikovao odbornike zbog čestog nemanja kvoruma. Parlament je i danas bio na ivici kvoruma iako vladajuća koalicija DPS, Forca, savez oko Demokratske partije i DUA ima 27 odbornika, od ukupno 33, koliko broji lokalna Skupština.

A predlagači veoma važnog nacrta elaborata našli su se u nebranom grožđu jer su morali da se brane da nijesu imali nikakav dil sa bilo kim iz prethodne vlasti.

Potpredsjednik Opštine iz bivše vlasti i visoki funkcioner Force Ardijan Mavrić pitao je zašto obrđivač nije tretirao i ulicu u Bijeloj Gori u kojoj živi bivši menadžer Opštine konstatujući da je elborat rađen selektivno.

"Mi smo zahtjev za izradu elaborata dobili od zvaničnih organa Opštine i nas ne zanima da li će neko danas biti tu, a sjutra ne. Mi se ne bavimo politikom", odgovorio je jedan od obrađivača podsjećajući da je nacrt bio na javnoj raspravi 30 dana i da su stigle neke primjedbe koje su uvrštene u predlog.

Naglasio je da se takvi elaborati uvijek prvo rade za uže gradsko jezgro sa zoniranjem.

"Ako uvedemo naplatu u prvoj zoni, vozaći će pokušati da se parkiraju tamo, gdje je besplatno. Zato je veoma važno gradsko jezgro pravilno zonirati i uvesti naplatne tarife i za drugu i treću zonu", kazali su oni. Ocijenili su da turiste treba čuvati i pristojnom cijenom i kvalitetnim parkingom.

"Tako da opet dođu a ne da bježe", kazali su.

Tehnologija naplate, kako su naveli, moguća je putem sms poruke, kupovinom kartica na trafikama, elektronskim karticama firmi ili postavljanjem bankomata u ulici što se do sada u većini gradova pokazalo kao jalov pokušaj.

"Ulcinj je zanimljiv zbog turista koji ne mogu platiti sms porukom zbog rominga. Zbog toga treba uvesti kartice na trafikama kao najprikladnije rješenje za sezonu", smatraju obrađivači. Naveli su primjer stanara zgrade u jednom gradu u Srbiji koji su uklanjali table na kojima je pisala tarifa za parkiranje, za njih skoro simbolična.

"Govorili su da je to njihovo od kada je zgrada napravljena i ne znam šta sve još. Kada je grad zoniran, drugi vozači su počeli da koriste i parking te zgrade koji je zbog revolta stanara, ostao besplatan. Kada su vidjeli da više ni sami tu ne mogu da se parkiraju, stanari su zvali nadležne i tražili ponovvno uvođenje tarife", kazali su predlagači.

Odbornici su nastavili raspravu o predlozima odluka za izmjenu i dopunu nekoliko urabinstičkih parcela i predlozima odluka o zaradama lokalnih funkcionera, službenika i namještenika.

Bonus video: