Na Filozofskom i Filološkom fakultetu organizovan „Dan otvorenih vrata“

„Izloženi su planovi i programi za sve četiri godine studiranja, literatura, zanimljivi prospekti i projekti koje su studijski programi radili. Tu su i studenti, ali i profesori i saradnici koji su spremni da odgovore na sva pitanja potencijalnih studenata“, kazao je Barović i dodao da kampanja traje do upisnog roka
153 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2016. 11:54h

Filozofski i Filološki fakulteti u Nikšiću otvorili su svoja vrata svršenim srednjoškolcima da bi im pokazali zašto je prestiž studirati na najvećoj i najstarijoj univerzitetskoj jedinici u Crnoj Gori. Prema riječima dekana Filozofskog fakulteta, doc.dr Gorana Barovića ove školske godine pomenuta dva fakulteta upisaće oko 600 brucoša a „Dan otvorenih vrata“ je prilika da se budući studenti upoznaju sa odsjecima koji postoje.

„Filozofski fakultet je prošle godine prvi put organizovao 'Dan otvorenih vrata', a sada to radimo zajedno sa kolegama sa Filološkog fakulteta koji postoji od prošle godine. Na ovaj način pozivamo buduće studente da se upoznaju sa planovima i programima studijskih programa koji ih interesuju“, kazao je Barović.

Na Filozofskom fakultetu postoji osam, a na Filološkom sedam studijskih programa. Na oba fakulteta, uključujući postdiplomske i doktorske studije, studira oko 3.000 studenata.

„Izloženi su planovi i programi za sve četiri godine studiranja, literatura, zanimljivi prospekti i projekti koje su studijski programi radili. Tu su i studenti, ali i profesori i saradnici koji su spremni da odgovore na sva pitanja potencijalnih studenata“, kazao je Barović i dodao da kampanja traje do upisnog roka.

Gosti „Otvorenih vrata“ su predstavnici Udruženje mladih sa hendikepom, a Barović je kazao da će do početka naredne školske godine biti završen lift kako bi pristup zgradi u kojoj su smještena oba fakulteta bio omogućen i licima sa otežanim kretanjem.

Najkreativniji štand imali su budući učitelji, mada su uglavnom bile prisutne dame. Potrudili su se da „ožive“ omiljene dječje likove, ali i da prikažu kako su učitelji izgledali kroz istoriju i zašto je, kako rekoše, posao učitelja jedan od najljepših i najplemenitijih. Tu su bili egipatski pisar, Marija Montesori, Platon, stari učitelj, ali i likovi poput vještice, Pipi duge čarape. Čak su se potrudili i da vizuelno predstave školske predmete.

„Treba da se ugledamo na one najmanje koji su u suštini najveći i koji će nas učiti sjutra da svojom maštom, kreativnošću i slobodom oživimo ono najljepše što je u svakom čovjeku i da samo dopustimo da budemo prirodni i onda nema greške“, kazala je buduća učiteljica Branka Knežić koja je bila obučena kao „priroda“, predmet, kako je kazala, koji svaki učitelj mora dobro da poznaje.

Ona je treća godina studija i kako je kazala ni jednog trenutka se nije pokajala što se odlučila da upiše učiteljski smjer.

„Ovdje sam našla sebe staru, malo dograđenu i želim da se na jedan valjan način vratim u djetinjstvo, obogaćena, jer mislim da je u našim rukama budućnost države, novih generacija i ako odgojimo slobodoumne ljude to će biti dobro“, kazala je Branka i pozvala sve svršene srednjoškolce koji imaju dovoljno ljubavi prema djeci i budućem pozivu da upišu učiteljski smjer.

Galerija

Bonus video: