Ko je kažnjen za pljačku države?

Velizar Kaluđerović pitao kako je moguće da su izdaci od 2005. do 2012. uvećani četiri puta - sa 5,1 na 22,3 miliona eura
146 pregleda 6 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Printscreen
Boris Marić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 08.06.2016. 17:52h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ne raspolaže informacijama šta je urađeno na kažnjavanju firmi i odgovornih lica povodom zloupotreba naknada za porodiljsko odsustvo.

Ministar Boris Marić ocijenio je da je to nedopustivo, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Velizara Kaluđerovića kako je moguće da su ti izdaci od 2005. do 2012. godine uvećeni četiri puta - sa 5,1 na 22,3 miliona eura.

Kaluđerovića je interesovalo koliko je podneseno krivičnih prijava, pokrenuto postupaka i kakav je njihov ishod.

Marić je odgovorio da je Ministarstvo 2014. godine obaviješteno da je policija podnijela krivičnu prijavu protiv odgovornih u preduzećima “Adrenalin Co” i “Irus CG”.

“Utvrđeno je da su oni oštetili državu za 176.000 eura. Ministarstvo je 2013. policiji i tužilaštvu podnijelo prijave protiv 'Telenora', preduzeća 'Neregelia', 'Lukoila', 'Projekt Silva', 'Dominiuma', 'Lune Montenegro', 'Bamisa', OTP Faktoring, Građanske alijanse...”, saopštio je on prije nego ga je predsjedavajući Suljo Mustafić prekinuo zbog prekoračenja vremena.

Marić je naveo da je iz bužeta za 2015. godinu isplaćeno 13,958,525 eura, pa osnovu isplata naknada zarada poslodavcima za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo.

“U prvih pet mjeseci 2016. godine, po osnovu naknada zarada za porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo, isplaćeno je 5.162,555 eura. Imajući u vidu da je poslodavac korisnik navedenog prava, a tiče se zaposlenog koji koristi porodiljsko odsustvo, ne vodi se evidencija o broju djece“, kazao je ministar u Skupštini.

Država 11 godina uplaćivala staž nezaposlenim Rožajkama

Marić je objelodanio da je majkama iz Rožaja, koje protestuju jer ne mogu da ostvare pravo na doživotnu naknadu, država uplaćivala staž dok su se nalazile na evidenciji Zavoda.

“Ključni problem na koji smo naišli je da 326 žena, radnica bivšeg 'Titeksa' koje su 1996. ostale bez posla, ne može da ostvari ovo pravo. Njima je od 1996. do 2007. godine država uplatila staž, a sve vrijeme su bile na Zavodu. Važeće tumačenje je da one nemaju pravo na naknade, pošto im je uplaćen staž i ne računa se vrijeme provedeno na Zavodu. Žene se nisu pitale ni kada su ostale bez posla, ni kada im je uplaćivan staž, pa ni sada kada apliciraju za naknadu”.

Majke su se prekjuče odlučile da obustave proteste ove sedmice, nakon što je Marić posjetio Rožaje.

On je saopštio da mu je direktor rožajskog Biroa saopštio da 65 majki nema u evidenciji, a da 363 ne ispunjavaju uslove za dobijanje naknade. “Primljeno je 11 dokaza, mikrofilmovanih izvoda, a problem sa njima je da su nečitljivi. To znači da će se u narednom periodu raditi revizija rješenja, što podrazumijeva i ona koja su pozitivno odlučena”.

Bonus video: