Green Home najbolje studente vodi na put po Evropi

"Izbor studenata koji će ljeto provesti u putovanju Evropom ostvariće se putem javnog konkursa koji će sadržati jasne kriterijume sa posebnim akcentom na uspjeh koji je ostvaren tokom studija i poznavanju stranih jezika"
63 pregleda 2 komentar(a)
Putujemo u Evropu, Foto: Green Home
Putujemo u Evropu, Foto: Green Home
Ažurirano: 08.06.2016. 10:18h

NVO Green Home i ove godine realizuje projekat "Putujemo u Evropu" uz podršku Fondacije Robert Bosh kroz organizaciju Balkan Trust for Democracy, koji ima za cilj da se omogući studentima sa visokim prosjekom iz zemalja regiona da na kraju svojih studija provedu ljeto putujući Evropom, saopšteno je iz te NVO.

Na taj način studenti će se upoznati sa zemljama Evropske unije, njihovim stanovnicima, načinom života, kulturno – istorijskim znamenitostima i običajima. Osim u Crnoj Gori, projektat se realizuje i u zemljama regiona: Albaniji, Bosni Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.

Na ovaj način, najbolji studenti završnih godina studija (studenti osnovnih, specijalističkih i master studija) sa svih fakulteta i Univerziteta u Crnoj Gori, mogu da putuju Evropom u manjim grupama pod povoljnim uslovima.

"Izbor studenata koji će ljeto provesti u putovanju Evropom ostvariće se putem javnog konkursa koji će sadržati jasne kriterijume sa posebnim akcentom na uspjeh koji je ostvaren tokom studija i poznavanju stranih jezika. Osim toga, prednost pri odabiru imaće kandidati koji nikada nisu putovali u zemlje EU. Konkurs će biti otvoren 15. juna i trajaće do 25. juna. Zainteresovani studenti mogu slati popunjene prijavne formulare u periodu trajanja konkursa", navode iz GH.

Kroz projekat studentima će biti obezbijeđene interrail (vozne) karte u trajanju od 22 dana koje omogućavaju putovanje u svim gradovima koji su povezani željezničkom infrastrukturom širom Evrope. Studenti iz regiona, koji će imati priliku da učestvuju u ovom programu, okupiće se u Berlinu 25. – 28. jula 2016. odakle će i započeti putovanje.

U Berlinu će biti organizovan prijem studenata na kojem, već tradicionalno, studenti imaju priliku da kroz zajedničke aktivnosti upoznaju svoje vršnjake iz regiona i vrlo često naprave dogovore oko zajedničkog putovanja.

Za deset studenata, osim interrail karata, putnog zdravstvenog osiguranja, avionskih karata za putovanje do Berlina, kao i smještaja u Berlinu biti obezbijeđen i dio džeparca.

Za razliku od prethodnih godina, studenti će biti pozvani na još jedan događaj koji organizuje Robert Bosh Stiftung Fondacija, u Bratislavi, od 12. do 14. avgusta.

Zainteresovani studenti će imati priliku da se prijave za učešće na sastanku sa predstavnicima fondacije i kolegama iz regiona sa ciljem da razmjene iskustva i znanja stečenih u toku putovanja.

Dodatne informacije o detaljima projekta, oglas konkursa kao i prijavni formular, biće blagovremeno objavljeni na sajtu Green Homea.

Bonus video: