Radnicima RTCG akontacija umjesto plate

Ovo je klasični pritisak na Javni servis, kaže direktor Rade Vojvodić i upozorava da se ne može obezbijediti uređivačka nezavisnost
59 pregleda 9 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.06.2016. 13:59h

Zaposleni u Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) danas bi trebalo da dobiju akontaciju za majsku platu, koja još nije isplaćena zbog problema u primjeni Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Prema saznanjima “Vijesti”, ostatak zarade radnici će dobiti nakon tumačenja Zakona.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić nije precizno odgovorio kada će zarade biti isplaćene jer, kako je naveo, to ne zavisi od njih. On je “Vijestima” u petak pojasnio da će narednih dana nastaviti rad sa dva sindikata i napraviti finalni nacrt kolektivnog ugovora, koji će proslijediti Ministarstvu finansija. Vojvodić je za RTCG u petak uveče precizirao da bi nacrt ugovora, sa koeficijentima, trebalo da pošalju Ministartvu finansija u “utorak ili srijedu”, kao i da bi procedura odobravanja nacrta mogla da potraje u najboljem slučaju desetak ili 15 dana.

Iz resora Raška Konjevića nijesu odgovorili šta će preduzeti ako RTCG ne uskladi zarade sa Zakonom

On je kazao da neće kršiti Zakon o zaradama u javnom sektoru, koji se, kako je ocijenio, kosi sa Zakonom o javnom servisu.

“Neću da kršim zakon iako smatram da smo u pravnom vakuumu između dva zakona, samo tražimo da nam neko kaže koji da primjenjujemo”.

Vojvodić je “Vijestima” rekao da RTCG, po Zakonu o zaradama u javnom sektoru, nema finansijsku samostalnost, pa se ne može obezbijediti ni uređivačka nezavisnost.

“Ovo je klasični pritisak na Javni servis”.

Vojvodić je istakao da je menadžment RTCG, po tomzakonu, dužan da Ministarstvu finansija dostavi spisak zarada do petog u mjesecu, i da bilo koji ministar ili vlada koji nije zadovoljan uređivačkom politikom ima način da izvrši pritisak na menadžment RTCG.

Ministar finansija Raško Konjević za RTCG je rekao da su spremni da pruže stručnu pomoć, ali i da se Zakon, kojim je kaže i sam nezadovoljan, mora primjenjivati.

Iz Konjevićevog resora od petka nijesu odgovorili “Vijestima” da li su naložili RTCG da uskladi zarade sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, do kada imaju obavezu to da urade i šta će preduzeti ukoliko to ne učine.

Vojvodić: Zakon me ne dodiruje, nasljednik će imati manju platu

Na pitanje da li bi nakon usklađivanja njegova i plata ostalih rukovodilaca bila manja od trenutne, Vojvodić je odgovorio da “rukovodeći ljudi neće biti oštećeni”.

“Ja imam ugovor koji je potpisan ranije... mene ovaj Zakon ne dodiruje.... Sljedeći direktor će imati manju (platu)...”

Prema posljednjem imovinskom kartonu, Vojvodić je lani mjesečno zarađivao 2.439 eura kao direktor RTCG.

Vojvodić je rekao da su Zakonom o zaradama u javnom sektoru najviše oštećeni zaposleni sa srednjom stručnom spremom. Kazao je da su montažeri, kamermani i ostali zaposleni koji aktivno i kreativno učestvuju u pravljenju televizijskih priloga izjednačeni sa vozačima.

Rekao je i da radnici RTCG nijesu prepoznati u Zakonu, već su u kategoriji “ostalih”, ocijenivši da su zanemarena kreativna zanimanja.

Bonus video: