Ima li otrova u jagodama iz Srbije?

Ruska poljoprivredna inspekcija otkrila je nedavno nedozvoljenu količinu nitrata u jagodama uvezenim iz Srbije
88 pregleda 0 komentar(a)
Jagode, Foto: Shutterstock
Jagode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2016. 06:05h

Prve jagode iz Srbije juče su stigle u Crnu Goru, ali će se na tezgama naći tek nakon analize koja će odgovoriti da li u njima ima pesticida i teških metala.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” je saopšteno da su uzorke poslali u laboratoriju, nakon što su u Rusiji utvrđene nedozvoljene količine nitrata i pesticida u jabukama i jagodama iz Srbije.

Iz UIP-a su odgovorili da će sanitarni inspektori u narednom periodu, prije davanja dozvole za uvoz, slati na ispitivanje u ovlašćene laboratorije voće koje se uvozi iz Srbije.

Naglasili su da tokom 2016. godine, do juče, nije bilo uvoza jabuka i jagoda iz Srbije, već da je to voće stizalo iz Makedonije i Albanije.

Ruska poljoprivredna inspekcija otkrila je nedavno da 10 odsto kontrolisanog uvoznog voća i povrća, porijeklom iz Srbije i Moldavije, sadrži nedozvoljene količine pestdicida i nitrata.

Beta je objavila u petak da je to rezultat majskih provjera 1.068 obrazaca uvezenog voća i povrća.

Najveća nedozvoljena količina pesticida pronađena je u isporukama jabuka iz Srbije i Moldavije, u količini od 435,7 tona.

S druge strane, najveća nedozvoljena količina nitrata pronađena je u jagodama, u količini od 83,2 tone, iz te dvije zemlje.

Ruski zvaničnici saopštili su da će konkretne mjere donijeti na osnovu rezultata analize.

Mediji su ranije objavili da je iz ruske inspekcije lani najavljeno da će ograničiti uvoz jabuka iz Srbije, zbog masovnog falsifikovanja fitosanitarnih sertifikata u Evropi.

Tada je saopšteno da se od provjerenih 33 sertifikata za srpske jabuke samo jedan pokazao kao pravi i da proizvodi neće moći da pređu granicu bez provjere.

Bonus video: