Jasavić: Neophodna Strategija i formiranje Centra za autizam

Jasavić je kazala da je Strategija neophodna zato što mi imamo problem sa otkrivanjem simptoma autizma u najranijoj fazi
70 pregleda 8 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2016. 15:31h

Poslanica Azra Jasavić je, obrazlažući pitanje upućeno ministru zdravlja, kazala da nedavni slučaj Ognjena Rakočevića djeteta sa autizmom “nas je podsjetio da mi kao društvo nemamo institucionalne odgovore, na rješavanje stvarnih potreba osoba sa autizmom"

Jasavić je u Skupštini kazala da osobe sa autizmom imaju jednaka ljudska prava kao i drugi.

"Društvo mora prepoznati njihove potencijale i mogućnosti i raditi na njihovom jačanju a ne da se vraća na njihovo stanje kao bolest. Oni moraju imati šansu za razvijanje potencijala a to se jedino može kroz koordiniranu saradnju između Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete. Poznato mi je da je u toku izrada Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom, no i pored te činjenice potrebno je izraditi Strategiju ranog razvoja kojom ćemo uvezati ova tri važna resora koja moraju raditi na njenoj pripremi zajedno sa nevladinim organizacijama koje rade sa tim osobama i udruženjima roditelja djece sa autizmom. Nosilac posla u izradi Strategije ranog razvoja mora da bude ministarstvo zdravja jer će se gro posla odnositi na rani razvoj, odnosno dijagnostiku. Ta Strategija mora prepoznati potrebu za formiranjem Centra za autizam koji mora u okviru svog djelokruga imati segment koji se bavi dijagnostikom, sa specijalizovanim dijagnostičkim timom, ranim razvojem i intervencijom odnosno kontinuiranim tretmanima", naglasila je Jasavić.

Ona je dodala da je Strategija neophodna zato što mi imamo problem sa otkrivanjem simptoma autizma u najranijoj fazi.

"Zašto je potrebno otkriti autizam u ranoj fazi? Da bi se mogao osobama sa autizmom obezbijediti kvalitetan život. Postoje metode koje omogućavaju djeci sa autizmom usvajanje socijalnih vještina u okviru porodice i sa vršnjacima, koja im kasnije omogućava bolja dostignuća u životu i školovanju. Kroz Strategiju je neophodno definisati, Institut za javno zdravlje kao nacionalno tijelo koje vodi evidenciju osoba sa autizmom."

Bonus video: