Bebe u crnogorskim porodilištima i dalje nijesu na sigurnom

U novom izvještaju konstatuju se određena poboljšanja, ali i mnogo negativnih pojava koje nijesu uklonjene od prethodne kontrole iz 2011. godine, kada je stanje u porodilištima ocijenjeno kao - alarmantno
422 pregleda 4 komentar(a)
bebe, porodilište, Foto: Boris Pejović
bebe, porodilište, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2016. 13:38h

Poboljšanja u crnogorskim porodilištima u odnosu na 2011. godinu ima, ali i dalje postoji mnogo negativnih pojava, nalaz je najnovijeg izvještaja UNICEF-a o bezbjednosti i kvalitetu bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

Prethodni izvještaj UNICEF-a, čiju je Monitor detaljnu analizu ranije uradio, rađen je u decembru 2011. godine. U tom dokumentu stanje je ocjenjeno kao alarmantno, a kontrolisano je pet bolnica – Opšta bolnice Cetinje, Kotor, Berane i Nikšić, te Klinički centar Podgorica. . U međuvremenu, pobrali smo plodove takvog stanja zdravstva. U Bijelom Polju inficirano je nekoliko beba, od kojih je jedna umrla.

Novo istraživanje UNICEF-a organizovano je uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore, a rađeno je od 18. do 27. januara 2016. godine. Na početku istraživanja se naglašava da se misija za procjenu kvaliteta bavila samo trima porodilištima u Crnoj Gori, te da stoga ne treba generalizovati rezultate procjene na kvalitet njege u svim porodilištima u Crnoj Gori.

Uočena su unapređenja u tri kontrolisana porodilišta: postoji dobra fizička infrastruktura (voda, električna energija i grijanje) i dobro se održava higijena; u nekim porođajnim salama oprema je zamijenjena, a odjeljenja su renovirana: kreveti za porođaj, topli stolovi, oprema za reanimaciju novorođenčadi; na većini odjeljenja oprema je prilično nova i u dobrom stanju; ne čini se da se više rutinski praktikuje epiziotomija; mnoge zastarjele procedure su ukinute; postoji dobar timski rad i posvećeno osoblje; obrazovana je Nacionalna grupa za perinatalnu njegu i članovi te grupe su učestvovali u ovoj procjeni;

S druge strane konstatovano je – i to zabrinjava – da neke od sugestija iz izvještaja iz 2011. godine o kvalitetu njege majki i novorođenčadi nijesu uvažene, te da još ima prostora za unaprjeđenje. Pojedine ocjene su alarmantne!

Krenimo redom: i dalje ne postoje individualne pripremne i porođajne sobe u većini bolnica, kao ni opcija aktivnog porođaja sa mogućnošću odabira položaja tokom porođaja; neke od soba su uske i pretrpane, čime se otežava održavanje lične higijene i što predstavlja prepreku za praktikovanje zajedničkog smještanja majki i beba i dojenja „na zahtjev”; postoji potreba da se prati primjerenost indikacija za carski rez; još se sprovode mnoge prevaziđene štetne prakse (klistiranje, brijanje pubične zone, nevertikalni položaj za porođaj i Kristellerov zahvat).

Pa potom: pratioci prilikom porođaja se, ili ne dozvoljavaju, ili se to obeshrabruje; tečnosti za parenteralnu ishranu prijevremeno rođenih beba nijesu uvijek dostupne (aminokisjeline i lipidi), a u literaturi se naglašava njihova važnost za prijevremeno rođene bebe ispod 1500 g mase; sprečavanje, procjena i ublažavanje bola se ne sprovode prilikom njegovanja bolesne novorođenčadi, niti kod hirurških pacijenata; postoji hitna potreba za nacionalnim smjernicama za sprječavanje i tretman bola kod beba; neke zastarjele procedure kao što su, na primjer, uzimanje briseva sa površina (kože, uha…) se još sprovode zbog bolničkih propisa…

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM BROJU MONITORA

Bonus video: