U Bar stiže vaseljenski patrijarh Vartolomej

Sveti Jovan Vladimir je poštovan “u svim balkanskim narodima”...
116 pregleda 2 komentar(a)
hram Svetog Jovana Vladimira, Foto: Radomir Petrić
hram Svetog Jovana Vladimira, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 06.06.2016. 10:25h

Na osvećenju Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira 25. septembra u Baru, prisustvovaće i vaseljenski patrijarh Vartolomej, patrijarh moskovski Kiril, srpski Irinej, jerusalimski Teofil i prestojatelji i predstavnici svih pomjesnih pravoslavnih crkava.

To je juče kazao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na proslavi Dana svetog Jovana Vladimira.

Tom dvodnevnom manifestacijom obilježeno je hiljadu godina od smrti Svetog Jovana Vladimira, a okončana je preksinoć vatrometom i koncertomSlobodana Trkulje ispred hrama.

Barani i brojni gosti uživali su u nizu veoma posjećenih događaja, od svete arhijerejske liturgije u hramu i revijalne fudbalske utakmice filmske ekipe “Montevideo” i veterana FK Mornar, do litije topoličkim ulicama u kojoj je preksinoć bilo nekoliko hiljada građana.

Tokom manifestacije koju su pohodili vjernici i iz Srbije, BiH, Grčke, Albanije i Rusije, isticano je da je Sveti Jovan Vladimir poštovan “u svim balkanskim narodima, do Sinaja i Jerusalima”, a mitropolit Amfilohije je ukazao da je “kralj zetski i dioklijski živio u vremenima jedinstvene crkve Istoka i Zapada” i da je ličnost koja je sebe žrtvovala za svoj narod.

“Put Svetog Jovana Vladimira je izatkan od ljubavi prema Bogu, prema onom vječnom ljudskom dostojanstvu, grleći svojom vjerom, ljubavlju, žrtvom sve ljude bez razlike na jezik i na vjeru. I iz tog razloga nije čudno da je ostao upamćen kao jedna od izuzetnih ličnosti, jednako poštovan od pravoslavnih, muslimana i rimokatolika”, kazao je Amfilohije.

Bonus video: