Nekada kreirala odjeću, sada pravi kozji sir

“Kreira” sireve, kao i flaše za domaći liker od raznog voća
396 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2016. 19:43h

Kao mlada djevojka voljela je da kreira suknje i haljine, a mašina za šivenje bila joj je glavno sredstvo za rad.

Udajom, promijenila je poziv, bavila se trgovinom, a šivenje je ostalo samo hobi.

U zrelijim godinama Javorka Batrićević iz Nikšića se odlučila na potpuno novi izazov - grad je zamijenila selom, sa suprugom Sretenom kupila koze, i sada “kreira” razne vrste sireva, kao i flaše u kojima drži domaći liker od raznog voća.

“Volim da idem iz krajnosti u krajnost - iz šivenja u trgovinu, iz trgovine u kozarstvo. U Trubjeli imamo ranč gdje volimo da izađemo i kada smo počeli duže da boravimo tamo htjeli smo da osmislimo nešto lijepo i korisno. Odlučili smo se za kozarstvo, jer je to područje bogom dano za koze”, ispričala je za “Vijesti” Javorka.

Ali, odlučili su se i za organske proizvode. Vrijeme je, navodi ona, da hemiju zamijeni čista, organska hrana.

“Pravimo 12 vrsta kozjih sireva - od mladog, sušenog, dimljenog, preko sira iz mješine, sa čilijem, bosiljkom i bijeli lukom, do sira obloženog listom dunje iz bijelog vina, sa aronijom, borovnicom… Pravim i 15 vrsta likera, domaći med, razne džemove, sokove, slatka. Sama dolazim do ideja i najbolji sam kritičar. Napravim grudu sira, probam je, i ako mi se svidi idem na tržište, ako mi se ne dopadne ne pravim više”, kazala je vrijedna farmerka.

Sudeći prema kupcima, a većinu čine oni iz inostranstva, u njen ukus ne treba sumnjati.

Trudi se i da proizvode upakuje u primamljivu i lijepu ambalažu, pa iscrtava tegle i flaše, a sve to joj, priznaje, pričinjava veliko zadovoljstvo.

“Najviše uživam u svojim kreacijama. Njima nema kraja jer kreativan mi je duh. A urednost i čistoća su iznad svega. To mi je najvažnije”, kazala je Javorka.

Radni dan joj traje petnaestak sati, često i duže.

Nije, kaže, umorna, jer voli da radi, a odmara se uz životinje i prirodu.

“Imamo 150 koza, kokoške, svinje, radimo baštu, održavamo ranč. Sve to radimo suprug i ja. Može se živjeti od toga, ali je tempo milion na sat. Toliko mi je dan ispunjen da je moja početna i završna misao da li sam sve obaveze ispunila tokom dana. Nemam vremena za besposličarenje, ali ni za neki pretjerani odmor. Odmor bih mogla da obezbijedim sebi samo u zimskom periodu, ali za sada mi treba. Šetala sam u mladosti i nijesam sebi ništa uskratila. Sad mi se sviđa ovakav način života i nijesam se pokajala ni jednog momenta što sam odlučila da se bavim kozarstvom”, kazala je, sa osmijehom, Javorka dok ponosno pokazuje sireve i likere.

Još ponosnija je što svi hvale kvalitet i ukus njenih proizvoda.

Galerija

Bonus video: