Katarci još ne počinju da grade rizort

Luštica Bay i Porto Montenegro napreduju, dok je projekat Katari diara zaustavljen...
105 pregleda 2 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 05.06.2016. 16:51h

Od tri velike strane investicije na području opštine Tivat, Porto Montenegro i Luštica Bay napreduju u skladu sa očekivanjima, dok je projekat Katari diara, na Plavim horizontima, potpuno zaustavljen.

To pokazuju podaci iz Informacije o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma, a koju je usvojila Vlada na prethodnoj sjednici.

Preko 250 miliona eura vrijedan projekat gradnje rezidencijalno-turističkog rizorta u uvali Pržna, ni prošle godine nije odmakao dalje od početka.

U Vladinoj informaciji navedene su sve dosadašnje aktivnosti države i tivatske opštine, kako bi „ugodili“ željama Kataraca.

Nekoliko puta mijenjali su plansku dokumentaciju, vršili eksproprijaciju, gradili infrastrukturu i izdavali građevinske dozvole i saglasnosti.

Piše i da su u toku sudski sporovi sa nekoliko mještana, koji nijesu zadovoljni cijenom, koju im je Vlada ponudila za zemlju, na kojoj Katarci treba da grade.

Radi se o površini manjoj od 2.000 kvadrata, dok ukupan kompleks obuhvata oko 270.000 kvadratnih metara.

Istaknuto je da je prošle godine na Plavim horizontima bila planirana gradnja “sales” centra, vrijednog šest miliona eura, ali ni on nije započet.

„Nije bilo aktivnosti u 2016. godini, s obzirom na to da je došlo do usporavanja dinamike realizacije projekta u cilju njegovog prestrukturiranja, sa akcentom na gradnju visokokvalitetnog hotelskog rizorta kategorije pet zvjezdica”, piše u Informaciji.

Prema Vladinim podacima, prošle godine je u nastavak izgradnje Porto Montenegra uloženo 58,4 miliona eura.

Porto Montenegro je šestog maja ove godine preuzeo novi vlasnik - korporacija ICD iz Dubaija.

Piše i da je završena nova rezidencijalno-poslovna zgrada „Ksenija“ površine 14.200 kvadrata, vrijedna 22,2 miliona eura, rekonstruisan je kompleks otvorenog bazena Lido Mar, u što je investirano 4,5 miliona, dok je za završetak dogradnje i povećanja kapaciteta marine potrošeno 27,5 miliona eura.

U toku je izgradnja novog rezidencijalnog objekta Regent Pol Club Residences površine 13.000 kvadrata, vrijednog 24 miliona eura i nekoliko manjih investicija u prateću infrastrukturu marine i kompleksa Porto Montenegro.

U izvještaju je navedeno i da je „u toku procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno kompletiranja urbanističke parcele“ na kojoj će se, u Porto Montenegru, graditi kazino.

Od početka izgradnje novog luksuznog turističkog grada Luštica Bay u Krtolima, prema podacima investitora - kompanije „Luštica Development“, od 2013. do aprila ove godine, uloženo je ukupno 76,4 miliona eura.

Prošle godine je završena izgradnja prvih 10 rezidencijalnih zgrada sa 72 stana, a ove će godine u Luštica Bay biti investirano 46 miliona eura.

Od toga će 20 miliona biti uloženo u gradnju prvog, od ukupno sedam hotela u ovom kompleksu, a čija će gradnja početi u septembru.

Hotel bi trebalo da primi prve goste na ljeto 2018., dok će u martu 2017. za jahte biti spremna prva, od dvije marine kompleksa Luštica Bay.

Grubi radovi na izgradnji golf terena na površini od oko milion kvadrata, počeće nakon završetka ovogodišnje glavne ljetnje turističke sezone.

U Vladinoj informaciji nema ni slova o ostrvu Sveti Marko

U Vladinoj Informaciji nema podataka šta se dešava sa oko pola milijarde eura vrijednim projektom gradnje „prvog evropskog rizorta ranga šest zvjezdica“, koje je na ostrvu Sveti Marko najavljivao njegov vlasnik, ruska kompanija Metropol. Rusima je Vlada „nacrtala“ državnu studiju lokacije za najveće ostrvo u Boki, koji ambijent netaknute prirode Svetog Marka pretvara u polubetonizovano „igralište za povlašćene“, te omogućila da se naspe i oko 140 hiljada kvadrata mora na plićini Tunja.

Na vodećem sajmu nekretnina u svijetu, MIPIM u Kanu, Rusi su, u martu 2009., predstavili projekat „Island San Marco“, koji je predviđao da se, do kraja 2011, na ostrvu površine oko 30 hektara, izgrade ukupno 93 hiljade kvadrata objekata.

Planirano je 240 privatnih vila, apartmana i kuća klase „luks“, relativno mali hotel sa spa-centrom, dječji zabavni park, jaht klub sa marinom za 148 jahti, teniske i druge sportske terene, heliodrome i plaže sa otvorenim barovima...

Sve to je obustavila svjetska ekonomska kriza, i Sveti Marko i danas izgleda isto kao i 1991., kada je renomirani francuski Club Mediteranee napustio to nekada čuveno naturističko ljetovalište.

Bonus video: