Zaštita životne sredine odgovornost svakog pojedinca

"I Crna Gora, kao država koja budućnost gradi na temeljima priznatih evropskih vrijednosti, radi na očuvanju i unaprijeđenju životne sredine“
0 komentar(a)
bjeloglavi sup, Foto: CZIP
bjeloglavi sup, Foto: CZIP
Ažurirano: 05.06.2016. 12:18h

Zaštita životne sredine jedan je od najznačajnijih i najkompleksnijih izazova sa kojima se suočava Crna Gora kao i čitav svijet, a unaprijeđenje njenog očuvanja odgovornost je svakog pojedinca i društva u cjelini, poručeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

On su podsjetili da je Svjetski dan životne sredine proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1972. godine na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ekološke probleme i potrebu efikasnije zaštite životne sredine.

"Ovaj datum, koji se 5. juna obilježava u preko 100 zemalja, jedan je od načina na koji UN nastoje da stimulišu podizanje globalne svijesti o unaprijeđenju životne sredine i kojim ukazuju na potrebu veće angažovanosti i preduzimanja konkretnih mjera u pravcu stvaranja zdravog okruženja”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma i nestanak velikog broja vrsta, samo neki od problema koji karakterišu savremeno društvo i čijem rješavanju se mora ozbiljno pristupiti.

"I Crna Gora, kao država koja budućnost gradi na temeljima priznatih evropskih vrijednosti, radi na očuvanju i unaprijeđenju životne sredine“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su rekli da je posvećenost zašiti sredine i razvoju baziranom na principima održivosti, prepoznata u brojnim strateškim dokumentima.

Iz Ministarstva su istakli da pored kreiranja strateških dokumenata i zakonskih propisa, Vlada nastoji da doprinese efikasnijem očuvanju životne sredine i kroz podršku aktivnostima usmjerenim na podizanje ekološke svijesti kod građana Crne Gore, kao i kroz redovno informisanje javnosti o stanju okruženja u kom žive i evidentiranim problemima.

"Istovremeno, moramo biti svjesni da je za efikasno očuvanje okruženja ključno da svi društveni akteri djeluju na način kojim će doprinijeti bržem i ravnomjernijem ekonomskom i društvenom razvoju, a koji nije u sukobu sa ekološkim principima“, poručili su iz Ministarstva.

Bonus video: