Atraktivan prizor u Grebajama: Mečad u igri i njihova ljutita majka

Iz najmlađeg crnogorskog nacionalnog parka kažu da je ovo prvi put da se na Prokletijama golim okom mogla posmatrati grupa od četiri medvjeda
222 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2016. 10:55h

Dva odrasla medvjeda i mladunčad prizor su u kojem su ovih dana uživali gosti eko katuna i posjetioci koji su se našli u Grebajama, u Gusinju.

Direktor Nacionalnog parka Prokletije, Enes Drešković, kazao je “Vijestima” da je atraktivan prizor razdraganih mečadi i njihove ljutite majke, koja ih je zbog igre gađala kamenjem, bilo moguće posmatrati golim okom.

“Prokletije su zbog bogate faune odavno interesantne i to je i bio jedan od razloga da budu proglašene nacionalnim parkom. Nema dana da se u dolini Grebaje ne pojavi po jedna mečka, ali je ova mala porodica koja se pojavila u podnožju Očnjaka, u neposrednoj blizini eko-katuna Maja Karanfil, zaista prava atrakcija”, kazao je Drešković.

U svojoj slobodnoj i razdraganoj igri, priča on, mladunčad medvjeda se uputila prema katunu, ali su ih lokalni stočari i neki od posjetilaca, neko u strahu, neko od sreće, zviždukom pokušali odvratiti od dolaska u katun, gdje bi možda napravili štetu stočarima.

Špan Gočaj, stočar koji je 15. maja izdigao na katun, kazao je da se mečka pojavljuje na više mjesta.

“Obično se pojavi ujutro i popodne. Jednog dana mi je pojurila krave. Brzo smo reagovali, tako da nam nije napravila štetu. Ova dva dana se pojavljuje sa mladuncima iznad samog katuna i tora gdje zatvaram ovce. Imamo pse ovčare i iako je budno čuvamo, strah me da će mi napasti stoku. Ona mora imati hranu za mladunce, a ja kažem svako mora da se hrani pa i oni. Šta god da bude, srećno bilo”, rekao je Gočaj.

Medvjedi se, kaže Drešković, svake godine pojavljuju na, kako je lokalno zovu, četvrtoj livadi, na oko kilometar udaljenosti od katuna. Prema raspoloživim informacijama, dodaje on, ovo je prvi put da se na Prokletijama golim okom mogla posmatrati grupa od četiri medvjeda.

Ove vijesti stižu baš uoči današnjeg Svjetskog dana životne sredine, koji se ove godine obilježava pod motom “Podivljajmo za život” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije ilegalne trgovine divljim vrstama.

Za nadležne u NP Prokletije, prizor male medvjeđe porodice je, kažu, prava sreća.

“Medvjed je inače zaštitni znak Parka. Od proglašenja Prokletija nacionalnim parkom bijemo bitku sa krivolovcima, jer je skoro svaka vrsta divljači bila na ivici istrebljenja. Lani smo, u jednogodišnji plan upravljanja uvrstili i aktivnosti monitoringa risa i medvjeda. Njemačka razvojna organizacija Euronatur i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su nam pomogli da se obučimo za terenski rad i postavljamo kamere zamke, zahvaljujući kojima danas možemo pouzdano da govorimo o trenutnom stanju divljači. Sada u arhivi imamo sve, osim balkanskog risa, za kojeg se nadamo da će biti registrovan u narednom periodu”, rekao je Drešković.

Direktor najmlađeg crnogorskog nacionalnog parka dodaje da je njihov rad na terenu – borba sa krivolovom, monitoring, te podrška republičkog inspektora za lovstvo Hakije Jasavića, urodila plodom, te da je zahvaljujući tome, pored ostalog, ovih dana bilo moguće golim okom posmatrati medvjeđu porodicu u Grebajama.

Na istoj lokalciji gdje su viđeni medvjedi, kazao je on, pojavila su se i dva srndaća.

“Opštepoznato je da su Karanfili i Grebajski zastan mali rezervat za divokoze. U podnožju ovih vrhova, ove godine su prisutne i divlje svinje, koje svojim oranjem ostavljaju pečate prisustva”, rekao je Drešković.

Direktor NP Prokletije je kazao da žali jer bivši direktor Nacionalnih parkova nije dozvolio da projekat WWF-a Posmatranje medvjeda bude realizovan i na Prokletijama.

“Ovaj nedavni primjer dokazuje da su Prokletije najveće i najbogatije stanište mrkog medvjeda. Da je projekat realizovan ovdje, mogli smo sredstva da iskoristimo za praćenje migracije medvjeda na cjelokupnom masivu Prokletija – Crne Gore, Kosova i Albanije”, kazao je Drešković.

On je posebno zahvalan profesorima Saši Popoviću i Ribu Raičeviću, koji redovno obilaze Prokletije i pomažu u realizaciji monitoringa praćenja divljači i postavljanja fotozamki.

Popović i Raičević su članovi Socio-ekonomskog foruma ovog NP, koji će u narednom periodu prezentovati dosadašnji rad i planove za buduće korake.

Zadovoljan što se u NP Prokletije divljač vraća, direktor NP ujedno upozorava turiste, planinare i stočare u Grebajama i okolnim katunima na opreznost zbog prisustva većeg broja medvjeda, posebno jer su sa mladunčadima.

“Postavićemo ovih dana nekoliko infotabli, a planiramo i štampanje infomaterijala. Nadamo se da će ovaj primjer i brojnost populacije medvjeda zainteresovati, kako domaće, tako i međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom za neka nova naučna istraživanja”, kazao je Drešković.

Galerija

Bonus video: