Šakali tamane stoku po Žabljaku

“Zabilježena su četiri slučaja, kada su u čoporima napadali ovce i druge domaće životinje, i to u naseljima pored štala”
429 pregleda 4 komentar(a)
šakali (novine)
šakali (novine)
Ažurirano: 04.06.2016. 17:28h

Napadi šakala na stočni fond stočara pod Durmitorom na Sinjajevini učestali su tokom posljednjih 18 mjeseci, kazao je „Vijestima“ rukovodilac u Agrobiznis centru na Žabljaku Darko K. Stijepović.

“Divljač, kojoj ovaj prostor nije prirodno stanište, a na ovim prostorima u malom broju se pojavila tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovina, prema našim saznanjima sada se razmnožila, ima je u svim krajevima naše opštine i postala je prava opasnost po stočni fond poljoprivrednika”, rekao je Stijepović.

Tvrdi da su zabilježena četiri slučaja kada su u čoporima napadali ovce i druge domaće životinje i to u naseljima neposredno pored štala.

“Prijavljeno nam je da su zaklali više od deset ovaca. Za razliku od vukova dolaze u naselja, slični su psima i nimalo se ne plaše prisustva ljudi pa su u pojedinim slučajevima vlasnici bespomoćno posmatrali kako napadaju i kolju domaće životinje”.

Rekao je da su o tome obavijestili Ministarstvo poljoprivrede, od koga traže način da se štete pričinjene na taj način suzbiju.

On je kazao da je jedna od ideja - angažovanje Lovačkog društva.

Predsjednik lokalnog lovačkog društva Danilo Pavlović, tvrdi da je to moguće.

“Nas 40 lovaca spremni smo na takvu akciju, ali postoje brojne barijere koje utiču na njeno organizovanje i efikasnost. Iz Ministarstva poljoprivrede traže obimnu dokumentaciju. Čekaju se saglasnosti šumarske i veterinarske inspekcije. Vrlo je teško po kopnini pratiti njihovo kretanje. Trenutno je lovostaj i period reprodukcije srna i zečeva, pa je i zbog toga naša akcija sada neizvodljiva. Najbolji efekti bi bili po snijegu kada se mogu pratiti njihovi tragovi”, objasnio je Pavlović.

Bonus video: