Goranović o Rječniku: Kapitalna djela moraju imati cjelovitu analizu

On je podsjetio da Vlada Crne Gore, nije finansijski podržala publikovanje Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika u izdanju CANU
123 pregleda 7 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Boris Pejović
Pavle Goranović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.06.2016. 11:32h

Djela koja bi trebalo da imaju kapitalni značaj za kulturu i državni identitet ne mogu se realizovati bez cjelovite analize, koja zahtijeva istorijsku, naučnu, kulturnu i obrazovnu utemeljenost, poručio je crnogorski ministar kulture Pavle Goranović.

On je kazao da bi Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika svakako morao biti predmet pažnje stručne javnosti, a nakon toga i resornih ministarstava.

“Ukoliko neki projekat, uključujući i ovaj Rječnik, na bilo koji način negira vrijednosti manjinskih naroda, koji su snažno doprinijeli obnovi nezavisnosti Crne Gore, ali i njenoj demokratizaciji i njegovanju najvećih društvenih vrijednosti, utoliko taj stav ne mogu da dijelim ni na jedan način”, kazao je Goranović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, umjesto bilo kakve politizacije dobro bi bilo da autori uzmu u obzir sve dobronamjerne i referentne sugestije.

“Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), kao i sve druge institucije, mora biti u službi afirmacije crnogorskog kulturnog, obrazovnog i naučnog identiteta”, kazao je Goranović.

On je podsjetio da Vlada Crne Gore, nije finansijski podržala publikovanje Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika u izdanju CANU.

Bonus video: