Ministarstvo odbrane na Cetinju organizuje obilježavanje 100 godina Božićnog ustanka

Spomenik u Bajicama otkriven je prije 10 godina, povodom 90-godišnjice ustanka. Spomenik će do obilježavanja 100 godina od ustanka dobiti novo ruho, sa tradicionalnim gumnom i prilaznim stepeništem
1633 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Odbrana.gov.me
Ilustracija, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 22.12.2018. 10:22h

Na Cetinju će se 6. januara u organizaciji Ministarstva odbrane svečano obilježiti 100 godina od Božićnog ustanka.

Svečanost se organizuje na Spomeniku herojima Božićnog ustanka 1919. u Bajicama i u Zetskom domu.

Povodom vijeka od Božićnog ustanka na Cetinju će govoriti premijer Duško Marković, ministar odbrane, Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan.

Na spomenik će u 11 časova biti položen vijenac u ime državnog vrha Crne Gore.

Tom prilikom, orkestar Vojske Crne Gore intoniraće državnu himnu, nakon čega će na novosagrađenom gumnu pored spomenika biti izveden kratki resital.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, u podne će u Zetskom domu biti održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore.

Na svečanoj akademiji biće izveden dramski dio sa tematikom iz Ustanka, čiji je reditelj Željko Sošić.

Spomenik u Bajicama otkriven je prije 10 godina, povodom 90-godišnjice ustanka. Spomenik će do obilježavanja 100 godina od ustanka dobiti novo ruho, sa tradicionalnim gumnom i prilaznim stepeništem.

"Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru. Imao je za cilj poništenje odluka tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, te da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da Crna Gora kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: