Objavljivaće detaljnije podatke o korisnicima socijalne pomoći

U ranijim izbornim ciklusima isplata socijalnih davanja bila je upravo jedno od najčešće zloupotrebljavanih modela za ostvarivanje političkog uticaja i kupovinu glasova. MANS je kroz poznati slučaj Pljevlja razotkrio mehanizam koji je vladajuća partija koristila za kupovinu glasova na terenu kroz isplatu socijalne pomoći
111 pregleda 6 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.06.2016. 20:09h

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacija dozvoliće da se objavi više informacija o korisnicima socijalne pomoći nego što je do sada to bio slučaj.

Analitičke kartice osoba koje dobijaju ili su dobijale socijalnu pomoć moći će da se objavljuju bez podataka na osnovu kojih se može utvrditi identitet lica, stav je Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacija.

Na sastanku predsjednik Savjeta Agencije Muhameda Gjokaja i članova Savjeta, Radenka Lacmanovića i Alekse Ivanovića sa ministrom rada i socijalnog staranja Borisom Marićem je konstatovano da je moguće objavljivati vrstu socijalnog davanja kao i visinu istog u pojedinačnim odlukama što do sada nije bio slučaj.

"Svrha obrade ličnih podataka putem objavljivanja treba da bude koji organ, u kojem iznosu, zbog koje vrste, i kada je dodijelio nekome socijalnu opomoć, a ne ko je istu primio. Pravo javnosti da zna se zadovoljava na pomenuti način. Socijalno davanje govori o socijalnom statusu svakog od građana, te bi objavljivanje imena i prezimena bilo suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, jer socijalni status spada u posebnu kategoriju ličnih podataka, koji se na poseban način označavaju i štite", navodi se u saopštenju Agencije.

Dodaje se da iako je Marić želio da objavi i imena prihvatio je stavove agencije.

"I konstatovao da je napredak to što će ubuduće moći u pojedinačnim odlukama da saopštava javnosti iznos i vrstu socijalnog davanja. Gjokaj, Lacmanović i Ivanović ministru Mariću su saopštili da se kontrola izbornog procesa, kroz praćenje socijalnih davanja vrši od strane tog resora te da će oni imati nesmetan pristup imenima, i da će kao nadležni državni organ moći da reaguju u svim slučajevima gdje primijete nepravilnosti", zaključuje se u saopštenju.

Analiza MANS-a pokazala je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja u predizbornoj kampanji za tivatske lokalne izbore grubo kršilo Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer nije objavljivalo analitičke kartice o korisnicima socijalne pomoći u zakonom propisanoj formi.

U ranijim izbornim ciklusima isplata socijalnih davanja bila je upravo jedno od najčešće zloupotrebljavanih modela za ostvarivanje političkog uticaja i kupovinu glasova. MANS je kroz poznati slučaj Pljevlja razotkrio mehanizam koji je vladajuća partija koristila za kupovinu glasova na terenu kroz isplatu socijalne pomoći.

Mehanizam je podrazumijevao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja prebaci novac lokalnim centrima za socijalni rad, iz kojih se dalje distribuira na terenu. Glas u Pljevljima uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine vrijedio je 50 eura, a paralelna otkrića MANS-a pokazala su da je isti model uticaja korišćen i u ostalim gradovima.

Bonus video: