Opšta bolnica i Dom zdravlja u Pljevljima "pukli" 300.000 na prevoz radnika

Radnicima je isplaćeno oko 200.000 eura, a 100.000 advokatu Vojinoviću koji ih je zastupao
392 pregleda 0 komentar(a)
bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
bolnica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.06.2016. 19:15h

Zaposleni u Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Pljevljima prinudno su naplatili oko 200.000 eura na ime naknade za prevoz, nakon pravosnažne presude.

“Vijestima” je potvrđeno da je radnicima Bolnice isplaćeno 150.000 eura, a Doma zdravlja oko 50.000, nakon što je Viši sud u Bijelom Polju potvrdio presudu Osnovnog iz Pljevalja.

Radnici Bolnice dobili su po oko 700 eura.

Pljevaljski advokat Nebojša Vojinović, koji je zastupao radnike, dobio je 100.000 eura, čime je potvrđeno pisanje “Vijesti” iz oktobra 2015. da će država platiti ceh od nekoliko stotina hiljada eura, ako Bolnica i Dom zdravlja izgube spor.

Zbog neisplaćenih naknada za prevoz od marta 2010. do februara ove godine, tužbu Osnovnom sudu podnijelo je 215 od ukupno 270 radnika Bolnice i sedamdesetak zaposlenih u Domu zdravlja.

Ostali zaposleni svoja potraživanja uspjeli su da naplate preko Agencije za mirno rješavanje sporova.

Pravnik u Opštoj bolnici Božidar Bajić kazao je ranije “Vijestima” da se rukovodstvo ne osjeća krivim za situaciju u kojoj su se našli, jer su sve obračune isključivo radili po instrukcijama Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Bolnica se ne osjeća krivom jer smo radili kako su od nas očekivali oni od kojih smo zavisni... Ništa nismo zadnjih pet-šest godina radili što nam oni nisu naredili”, rekao je on tada.

Bajić tvrdi da je rukovodstvo te ustanove zagovaralo da se spor riješi preko Agencije za mirno rješavanje sporova, ali da odgovorni nijesu prihvatili da isplate troškove kamate, pa su zaposleni posegnuli za tužbom.

"Troškovi kamata bili bi znatno manji od iznosa koji treba da se isplati advokatu, na šta smo mi upozoravali odgovorne u Ageniciji koji nijesu imali sluha za na še tvrdnje", rekao je Bajić, istakavši da je 95 odsto zaposlenih u zdravstvu spor riješilo preko Agencije.

U toku spor za prekovremeni rad vrijedan do četvrt miliona

Bajić je kazao da pred Osnovnim sudom u Pljevljima trenutno spor vodi pedesetak zaposlenih u Bolnici koji su podnijeli tužbu zbog neplaćanja prekovremenog rada.

On je pojasnio da vozači i medicinske sestre tužbom traže isplatu nadoknada za prekovremeni rad za osam godina.

Bajić je kazao da bi taj spor Bolnicu mogao da košta još od 200.000 do 250.000 eura.

Istakao je da je Bolnica podnijela tri tužbe protiv radnika, kojima je navodno u tom periodu isplaćeno više novca nego što im je pripadalo.

Bajić kaže da su i obračun zarada i drugih naknada radili isključivo po instrukcijama Fonda za zdravstveno osiguranje.

Bonus video: