Vukašinović: Bečanović krivce za svoje propuste traži u politici

“Opsesivno bavljenje profesorice Bečanović DPS-om i Đukanovićem uvjerilo je čak i one koji do ovog momenta nijesu željeli da donose bilo kakve vrjednosne sudove o Rječniku, da autori nemaju dovoljno stručnih argumenata za odbranu svog rada, već krivce za sopstvene propuste traže na političkim adresama”, kazala je Vukašinović
111 pregleda 3 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2016. 17:19h

Predsjednica Savjeta za izradu Rječnika crnogorskog jezika, Tatjana Bečanović, u nedostatku stručnih argumenata i odgovora na opravdane kritike na račun Rječnika, prelazi na politički teren i napada Demokratsku partiju socijalista (DPS) i premijera Mila Đukanovića, saopšteno je iz te stranke.

Bečanović je ranije kazala da ima utisak da je riječ o još jednom predizbornom skretanju teme, i da “oni koji u nekoliko odrednica Rječnika vide ključni problem Crne Gore ne žele da se govori o uništenoj privredi i zatvorenim fabrikama, o sporazumima čelnih ljudi DPS-a i priznanju krivice da su ukrali od građana 45 miliona eura samo preko tri ugovora“.

U reagovanju članice Izvršnog odbora DPS-a, Tamare Vukašinović, navodi se da Bečanović, u nedostatku stručnih argumenata u odgovoru na više nego opravdane kritike na račun Rječnika, prelazi na politički teren i napada DPS i Đukanovića, u čiju Vladu upravo ulazi.

"Ona misli da je tu krivica što se u Rječniku našao čitav niz gluposti, poput one da je Mjesec planeta. Sa tim njihovim naučnim radom se ovih dana šegače ne samo stručnjaci, nego i totalni laici. Eto profesorici Bečanović sva slava stečena izradom ovog velikog djela, kao i zasluge u borbi za odbranu neodbranjivog”, navela je Vukašinović.

Prema njenim riječima, Bečanović bi, sve i da nije profesorica na Filozofskom fakultetu , saradnica CANU i predsjednica Savjeta za izradu Rječnika, a sada i činovnik u Vladi, trebalo da shvati zašto je sadržaj pojedinih odrednica Rječnika “očigledna uvreda za svakog zdravorazumskog čovjeka na planeti Zemlji, a kamoli za manjinske narode u njihovoj državi Crnoj Gori”.

“Umjesto što bez ikakvog razloga nasrće na DPS, Tatjani Bečanović bi bilo bolje da se pripremi kako će crnogorskoj javnosti objasniti otkud se tolika količina uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi našla u Rječniku pompezno najavljenom kao maltene revolucionarni naučni čin, kao i uvreda na račun države Crne Gore, njene istorije, kulture i tradicije”, kazala je Vukašinović.

Ona je upitala otkud u Rječniku makar deset pojmova, čija je najbliža poveznica Ivan Crnojević, a da se ne pominje njegovo ime, i šta je drugo nego loša namjera, ako ne i provokacija, prema crnogorskoj antifašističkoj tradiciji koja je temelj crnogorske državnosti, povezivanje najistaknutijeg četničkog komadanta Draže Mihailovića sa pojmom antifašiste.

“Da imaju bar trunku građanskog, ne samo naučnog morala, autori ovog Rječnika i svi oni koji ih uzalud brane, samo zbog ovoga bi se morali izviniti građanima Crne Gore i svima koji baštine antifašističke vrijednosti”, samatra Vukašinović.

Kako je navela, Draža Mihailović ima veze sa antifašizmom taman koliko je i Mjesec planeta.

“Opsesivno bavljenje profesorice Bečanović DPS-om i Đukanovićem uvjerilo je čak i one koji do ovog momenta nijesu željeli da donose bilo kakve vrjednosne sudove o Rječniku, da autori nemaju dovoljno stručnih argumenata za odbranu svog rada, već krivce za sopstvene propuste traže na političkim adresama”, kazala je Vukašinović.

Bonus video: