Roda Perka je dobro, stigla je u Berane i pridružila se dragom

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica nedavno su saopštili da se pretpostavlja da je ženka rode iz Berana stradala tokom migracije
247 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2016. 16:58h

Roda Perka je ipak stigla u Berane, kod svog dragog, piše Kolektiv.

Rodac Perko je čekao ženku više od 50 dana, ali čekanje se isplatilo. On je svakodnevno popravljao njihovo gnijezdo, i samo čekao trenutak kada će vidjeti svoju dragu, a ona ga je upravo danas iznenadila.

Sada konačno uživaju zajedno, u svom gnijezdu u Polimskoj ulici u Beranama, gdje će ostati do kraja avgusta, kada će se vratiti na jug.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica nedavno su saopštili da se pretpostavlja da je ženka rode iz Berana stradala tokom migracije.

Novi par roda stigao je i u Rožaje, a pretpostavlja se da je riječ o potomstvu originalnog para iz Berana. Novi par je odabrao dimnjak pilane i za sada nije sigurno da li će imati uspješno gniježđenje obzirom da je velika vjerovatnoća da je riječ o neiskusnom paru koji tek počinje reprodukciju.

Bijele rode su simbol rađanja novog života i vjernosti. Jednom kada odaberu gnijezdilište ostatak života gnijezde na istom mjestu. Pri godišnjim migracijama svom gnijezdu se prvo vraća mužjak, kako bi izvršio sve pripreme za dolazak ženke. Najduži zabilježen životni vijek rode je 39 godina.

Galerija

Bonus video: