Nadležni se igraju ping ponga, a soliter se gradi

Poziv je bio upućen i ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću, kulture Pavlu Goranoviću, gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastaziji Miranović, ali se oni ili njihovi predstavnici nijesu pojavili
192 pregleda 11 komentar(a)
Normal Tours, Foto: Luka Zeković
Normal Tours, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.06.2016. 18:23h

Nadležne institucije su homogene u ignorisanju zahtjeva da se Hotel "Podgorica" zaštiti i stopira izgradnja solitera od 12 spratova, ocijenio je arhitekta Aleksandar Ašanin, naglasivši da je u pitanju odsustvo elementarne kulture kod predstavnika tih institucija.

"U pitanju je mogu reći mangupluk, igraju se ping ponga, prebacivanje odgovornosti, a možda je u pitanju i nedostatak hrabrosti da čitav slučaj dovedu do kraja”, istakao je Ašanin.

On je istakao da je nejasno zašto nadležni nijesu stopirali izgradnju solitera od 12 spratova "Normal company", već je investitoru dozvoljeno da i dalje gradi, iako je inspektor za urbanizam tražio da se poništi građevinska dozvola.

"Još nemamo povratnu informaciju iz Inženjerske komore Crne Gore dokle se stiglo sa postupkom utvrđivanja da li su projektant koji je izradio tehničku dokumentaciju i revident koji je revidovao tehničku dokumentaciju prekršili proceduru i da li će im biti oduzete licenca, kako je tražio inspektor za urbanizam", istakao je Ašanin.

KANA je danas organizovala okrugli sto na temu "Zaštita ili devastacija objekata od kulturno-istorijskog značaja - hotel „Podgorica“.

Poziv je bio upućen i ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću, kulture Pavlu Goranoviću, gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastaziji Miranović, ali se oni ili njihovi predstavnici nijesu pojavili.

Pored njih, poziv su ignorisali i sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Oliver Marković, direktor Uprave za inspekcijske poslove Božidar Vuksanović i direktorica sektora za zaštitu životne sredine i prostora u Upravi za inspekcijske poslove, Biljani Jakić.

"Ove prazne stolice govore da u Podgorici i Crnoj Gori ima nedodirljivih", kazao je odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada Vladimir Čađenović.

Arhitekta Slobodan Mitrović je istakao da je građenje solitera od 12 spratova pored „Podgorice”, djela Svetlane Kane Radević, kriminalno djelo.

"Treba nešto da nam ostane, da ima nečega šta je bilo, a ne da se upropasti sve”, istakao je arhitekta Borislav Vukićević.

Kompanija “Normal Tours” vlasnika Žarka Burića, krajem decembra prošle godine je počela izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

Inspektor za urbanizam, podnio je Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada, predlog za poništenje građevinske dozvole, ali je odbijen.

Uprava za inspekciju uputila je zbog toga žalbu glavnom administraroru, a ukoliko dobiju negativan odgovor, najavili su da će podnijeti Upravnom sudu tužbu.

Planiraju da posjeku drveće u parku kod bazena

Ašanin je istakao da čitav prostor kod Sportskog centra „Morača” treba da bude degradiran.

"Drveće u parku, kod otvorenih bazena biće posječeno, jer je tamo planirana teniska akademija sa sedam terena”, istakao je Ašanin. Odbornica Demokrata Zdenka Popović istakla je da prilikom procedure donošenja DUP-ova, treba da se udruži struka i odbornici.

"Kako bi se dokumentacija pogledala i uočile ovakve stvari. Znam da je to dosta posla, ali pomoć struke je neophodna”, kazala je Popović.

Bonus video: