Zamalo bez Međunarodng dječijeg karnevala u Herceg Novom

NVO Omladinski centar koji je organizator manifestacije, zaprijetio je da će u protivnom otkazati feštu, koja je počela prethodne večeri podizanjem karnevalske zastave na Sat kuli i na kojoj je učešće potvrdilo 40-tak grupa sa oko hiljadu članova
4 komentar(a)
Dječiji karneval Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Dječiji karneval Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.06.2016. 16:16h

Turistička organizacija Herceg Novi odbila je da finasijski podrži 10. Međunarodni dječiji karneval , koji je počeo sinoć podizanjem karnevalske zastave na Sat kuli.

NVO Omladinski centar koji je organizator manifestacije, zaprijetio je da će, ukoliko danas do podne ne dobije finasijska sredstva, otkazati feštu na kojoj je učešće potvrdilo 40 tak grupa sa oko hiljadu članova iz Crne Gore i regiona .

"Prije svega zbog djece koja su se mjesecima pripremala da svojom razdraganošću uljepšaju šarenu povorku kroz centar grada”, organizator je, odučio da ne otkazuje jubilarni Karneval .

Iz TO su prije sat saopštili da su “jedinica mjere, količine i pojedinačna cijena nepoznati što projekat samim tim diskvalifikuje za bilo čiju finansijsku podršku.Niti jedna ozbiljna manifestacija, a naročito kada su u to uključena djeca, ne bi se smjela upustiti u realizaciju iste ako već unaprijed nisu dogovoreni izvori finansiranja”, uz konstataciju na "nijedna NVO ne može biti nosilac organizacije manifestacije koja je od značaja za Grad”.

“Dječiji karneval u javnosti ocjenjen kao jedna od najozbiljnije organizovanih manifestacija u Herceg Novom, jasnog profila i sa dugoročno pozitivnim efektima na imidž grada”, kazao je u obraćanju novinarima Milijan Mijović predsjednik NVO Omladinski, i naveo da je opštinski Savjet za kulturu preporučio lokalnoj upravi da finasira tu manifestaciju imajući u vidu njenu turistički, kulturni i medijski značaj, kao i da u finasiranju učestvuje i TO Herceg Novi.

Mijović ističe da su u oktobru 2015. godine Turističkoj organizaciji , koja je raspisala javni poziv za podnošenje projekata za organizovanje manifestacija od značaja za turističku promociju grada”, dostavili projekat održavanja Dječijeg karnevala sa svim potrebnom dokumentacijom, uključujući i troškovnik. Rezltati tog javnog poziva do danas nisu saopšteni.

Bez obzira na to ,organizatori Karnevala su se nadali da će TO HN finansijski podržati manifestaciju kako je to radila i prethodnih godina.

“Nije sporno pravo, niti eventualna odluka TOHN da ne finansira ovaj događaj, ali jeste činjenica da ova organizacija odbija da iznese bilo kakav zvaničan stav ne samo o ovom Karnevalu, već i o vlastitom Javnom pozivu. Svojim konkursom su doveli uzabludu ne samo nas, već su i kompletnu javnost “, saopštio je Mijović..

O svemu su obavijestili rukovodstvo Opštine i odborničke klubove. Iz Građanskog saveza i nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić su ocijenili da bi “otkazivanje Dječijeg karnevala nanijelo nenaknadivu štetu ugledu ne samo Herceg Novog već i države Crne Gore”

Bonus video: