Oboljele od raka dojke bez terapije još 15 dana

Iz “Montefarma” su juče naglasili da su uredno snabdjeveni svim citostaticima, osim pomenutog koncentrata za infuziju od 20 i 80 miligrama, koji je deficitaran i u regionu
1 komentar(a)
docetaxel, Foto: Aurobindo
docetaxel, Foto: Aurobindo
Ažurirano: 02.06.2016. 15:32h

Lijek protiv karcinoma “docetaxel” trebalo bi da bude isporučen sredinom mjeseca.

Iz Montefarma je saopšteno “Vijestima” da je nestašica, prema informacijama koje su dobili od proizvođača “Plive”, nastala zbog nedostatka sirovine potrebne za proizvodnju i da ga mogu očekivati polovinom juna.

“Vijesti” su juče objavile da neke od pacijentkinja, koje se liječe od karcinoma dojke, posljednjih dana ne mogu da dobiju terapiju u Kliničkom centru (KC) zbog nedostatka citostatika.

Iz Centralne apoteke KC su kazali da je “docetaxel” deficitaran posljednjih 15 dana i da od “Montefarma” očekuju informaciju i skoriju isporuku.

Nekoliko žena ispričalo je “Vijestima” da je vraćeno iz KC zbog nedostatka tog lijeka .

Iz te ustanove je poručeno pacijentima da kontaktiraju Kliniku za onkologiju i poslušaju savjete ljekara, jer za pojedine postoji mogućnost da prime alternativni lijek “taxol”.

Iz “Montefarma” su juče naglasili da su uredno snabdjeveni svim citostaticima, osim pomenutog koncentrata za infuziju od 20 i 80 miligrama, koji je deficitaran i u regionu.

“Ako uzmemo u obzir statistiku od prethodne dvije godine, ne možemo govoriti o nestašicama, već su proizvođači djelimično kasnili sa isporukom nekih citostatika”, kazali su.

U “Montefarmu” tvrde da je izuzetak do sada bila sporna “docetaxel” infuzija, koja je krajem marta prošle godine bila povučena iz prometa na osnovu prijave sumnje kvaliteta određenih serija.

Zaključili su i da djelimična kašnjenja mogu biti uzrokovana i povećanjem broja novootkrivenih pacijenata koji boluju od karcinoma.

Bonus video: