Skoro 500 majki iz Rožaja dobilo negativna uvjerenja od biroa rada

Kurpejović navodi da su iz Osnovnog tužilaštva u Rožajama dobili informaciju da je pokrenuta istraga, te su majke iz tog grada pozvane da dostave izjave i dokaze koje posjeduju
0 komentar(a)
Rožaje protest majki, Foto: Aida Skorupan
Rožaje protest majki, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 02.06.2016. 13:56h

Zavod za zapošljavanje u Rožajama negativnim je ocijenio zahtjeve skoro 500 majki koje su predale dokumentaciju za naknadu po osnovu broja djece i ostvarenog radnog staža.

Predstavnica majki iz Rožaja, Aida Kurpejović, saopštila je da će zbog toga 500 porodica ostati bez “zakonskog prava”.

“To je 2.000 građana Rožaja. Zar je moguće da je toliki broj nas majki sporan, sada ispadosmo mi na sjeveru opet žrtve, čak duplo više negativnih odgovora nego u Bijelom Polju, koje ima duplo više stanovnika od Rožaja i preko 2.000 pozitivnih riješenih zahtjeva. Zašto se ovo sve dešava samo nama bošnjacima i bošnjakinjama u Rožajama. Treba li neko da se zapita, da li nekome sve ovo odgovara, da se Rožaje i dalje uništava, da vlada u Rožajama glad i bijeda”, navodi Kurpejović u saopštenju.

Majke iz Rožaja će, kako je najavljeno, nastaviti sa protestima ispred Zavoda za zapošljavanje u tom gradu, sve dok ne bude pronađena njihova dokumentacija.

Kurpejović navodi da su iz Osnovnog tužilaštva u Rožajama dobili informaciju da je pokrenuta istraga, te su majke iz tog grada pozvane da dostave izjave i dokaze koje posjeduju.

“Odlučne smo da pomognemo Osnovnom tužilaštvu u Rožajama, od kojeg očekujemo da ispita sve zaposlene na Zavodu za zapošljavanju, kao i sva lica koja su prisustvovala i učestvovala u paljenju dokumentacije”, navodi Kurpejović.

Ona je dodala i da se očekuje da budu ispitani svi u Zavodu za zapošljavanje u Rožajama, čiji je direktor, kako je kazala, “na državnoj televiziji u utorak veče i sam javno priznao da mi žene imamo dokaze, da smo bile zdrastveno osigurane, da imamo stare zdrastvene knižice, da su radnici sa ovog zavoda ovjeravali naše zdrastvene knižice pečatom ovog zavoda i potpisima njihovih službenika, ali da nemaju na mikrofilmove da smo u tome periodu bile na evidenciji”.

“To potvrđuje da je neko prije prebacivanja naših podataka na mikrofilmove uništio našu dokumentaciju”, kazala je Kurpejović.

Žene u Rožajama očekuju da i ministra rada i socijalnog staranja u ponedjeljak dođe u Rožaje.

“Ako ne dođe i bude nam uručio negativna rješenja preko Centra za socijalni rad, smatraćemo da je i on uzeo učešće u vršenju krivičnih djela, na način što pokušava da prikrije sve ove zloupotrebe koje su se desile u Zavodu za zapošljavanje u Rožajama”, kazala je Kurpejović.

Bonus video: