Na predlog Danilovića: Nagrada za informaciju o ubistvu Duška Jovanovića

Danilović je nakon sjednice Vlade kazao da neće samostalno utvrditi vrijednost nagrade za informaciju za ubistvo Jovanovića već će konsultovati po tom pitanju medije i NVO sektor
59 pregleda 33 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2016. 15:36h

Vlada je jednoglasno usvojila predlog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da resor kojim rukovodi raspiše nagradu za informaciju o ubistvu bivšeg urednika "Dana" Duška Jovanovića.

Jednoglasno je prihvaćen i zahtjev Danilovića da se formira nova Komisija za praćenje postupaka nadležnih organa istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Danilović je danas , nakon sjednice Vlade, kazao da neće samostalno utvrditi vrijednost nagrade za informaciju o ubistvu Jovanovića, već će konsultovati po tom pitanju medije i NVO sektor.

"Želim da sa medijskom zajednicom vidimo šta je to mjera, da se ne obrukamo i da to ne bude sklono bilo kakvom vidu manipulacije kad 12 godina kasnije tražimo novčanu nagradu za informaciju o ubistvu Jovanovića.Želim I da se to ne svojata, već da Vlada stane iza te odluke i da podijelimo odgovornost", rekao je Danilović.

On je kazao da će u narednih 15 dana, do sjednice Vlade za dvije sedmice imati finalizovana oba predloga o visini nagrade, kao i o sastavu i načinu rada Komisije.

“Najduže za dvije sedmice imaćemo oba predloga konstituisana. Smatram da se radi o važnoj stvari imajući u vidu činjenicu da je prije 12 godina tadašnjiministar MUP-a Dragan Đurović proklamovao nagradu za svakkzu informaciju. Poslije 12 godine danas je ta nagrada značajnija jer smo više obavezni na nju. Radi se o problemu koji opterećuje Crnu Goru, ljudska prava i slobode, novinarsku zajednicu i društvo u cjelini", naglasio je Danilović.

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Na presudu Višeg suda žalili su se Mandić i njegovi advokati.

Iz tužilaštva su početkom prošle godine saopštili da novim predmetom pokušavaju da otkriju još dva saučesnika.

Tada je rečeno da su tim povodom saslušali 10 svjedoka, uključujući premijera Mila Đukanovića i ministra Duška Markovića.

Obojica su u nekoliko navrata između redova govorili da znaju nešto više o likvidaciji Jovanovića.

Danilović je je podsjetio da je staroj Komisiji mandat istekao na kraju prošle godine i da je cilj da nova ima druga ovlašćenja, a koja se4 neće4 preklapati sa nadležnostima parlamentarnog odbora koji treba da se formira.

"U novoj Komisiji biće novinari i predstavnici sindikata.Ponudu će dobiti sve institucije koje su ranije učestvovale, ali uz mogućnost da kao predlagač drugačije konstituišem predlog za način rada te Komisije", objasnio je Danilović.

Bonus video: