U junu će biti predstavljeno 26 programa

Prema riječima Zorana Bulajića, direktora Narodnog pozorišta, u junu se završava pozorišna sezona, a čast da istu završe imaće pozorište „Slavija“ iz Beograda sa predstavom Branislava Nušića „Prva parnica“, a u režiji Marka Misirače, koja će biti izvedena sjutra veče u 20 časova
0 komentar(a)
Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.06.2016. 10:20h

U okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću će tokom juna biti predstavljeno 26 programa, uključujući i gostovanja koja će imati članovi JU „Zahumlje“.

Prema riječima Zorana Bulajića, direktora Narodnog pozorišta, u junu se završava pozorišna sezona, a čast da istu završe imaće pozorište „Slavija“ iz Beograda sa predstavom Branislava Nušića „Prva parnica“, a u režiji Marka Misirače, koja će biti izvedena sjutra veče u 20 časova.

„Tokom ovogodišnje sezone koja je trajala od septembra 2015 do juna ove godine prikazano je 70 naslova sa 90 izvođenja. Od toga bilo je 35 predstava, 20 koncerata i 15 filmova, a sve to je ispratilo skoro 35 hiljada gledalaca. Ono što posebno raduje je da je bilo oko deset hiljada iz redova najmlađe populacije“, kazao je Bulajić na konferenciji za novinare.

U toku juna u Nikšićkom pozorištu biće prikazana tri filma, „Valter brani Sarajevo“, „Sok od šljiva“ i u „Raljama života“, kao omaž nedavno preminulom doajenu jugoslovenskog glumišta Velimiru Batu Živojinoviću.

Direktorica Muzičke škole Vjera Vuković kazala je da je junski repertoar počeo 1.juna koncertom kvinteta studenata za harmoniku Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva. Kao pravu muzičku „poslasticu“ Vuković je za 9.jun najavila koncert hora najmlađih učenika Muzičke škole, uzrasta od šest do devet godina koji će, između ostalog, izvesti numere Zdravka Čolića, Miladina Šobića, Viktorije, ali i profesorice iz pomenute škole Dragane Glomazić. Podsjetila je da Muzička škola pored pomenutog hora ima još dva, jedan koji čine učenici uzrasta od deset do 14 godina i drugi, sastavljen od srednjoškolaca. Nišićkoj publici predstaviće se i prvonagrađeni učenici Muzičke škole, koncertom koji je zakazan za 10.jun.

„Osnovna i srednja muzička škola ima 620 učenika i zahvaljujući njima imamo briljantnu muzičku budućnost“, istakla je Vuković.

Prema riječima Ljiljane Agramović dječji i folklorni ansambli JU „Zahumlje“ učestvovaće na međunarodnim festivalima folklora u Bileći i Mojkovcu, kao i na proslavi 60.godina postojanja KUD-a „Alat Swisslion“ iz Trebinja. Za Nikšićane članovi Omladinskog narodnog orkestra „Zahumlje“ prirediće koncert 22.juna, dok će od 24 do 27.juna biti održani završni koncerti dječijih folklornih ansambala pomenute JU.

„Dječji dramski studio pripremio je predstavu za djecu 'Car bumbar', a omladinski će izvesti predstavu 'Idiot'. Obje predstave su u režiji Marije Backović i Slaviše Grubiša“, kazala je Agramović.

Kristina Radović, koordinatorka Programa podrške kazala je da će tokom juna biti organizovane i izložbe Vladimira Mijuškovića i Ive Stanišić, solistički resital Ane Cerović Zvicer, kao i dvije radionice za međukulturni dijalog namijenjene učenicima gimnazije „Stojan Cerović“.

Junski repertoar se završava predstavljanjem mladih književnih talenata, u organizaciji „Zahumlja“, književnog kluba „ Poenta poetika“ i Narodne biblioteke „Njegoš“.

Bonus video: