Budva: Popović odložio štrajk ugostitelja

Ugostitelji odložili štrajk nakon što su sa opštinarima dogovorili formiranje komisije koja će ispitati cjenovnik zakupa terasa
3 komentar(a)
šankovi Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
šankovi Stari grad Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.06.2016. 16:01h

Budvanski ugostitelji odložili su štrajk u Starom gradu, nakon što su sa predstavnicima Opštine dogovorili formiranje zajedničke komisije koja će preispitati cjenovnik zakupa zemljišta za terase u centru metropole turizma.

Gradonačelnik Srđa Popović potvrdio je “Vijestima” tu informaciju.

Ugostitelji su prije par dana najavili proteste, nakon što je Opština Budva bez obavještenja za petinu podigla cijene zakupa zemljišta u kontakt zoni i unutar Starog grada.

Novom odlukom lokalnog parlamenta, prvi put plaćaće se zakup natkrivenog prostora 35 eura po kvadratu tende mjesečno.

Lokali uz bedeme Starog grada tako će za dva udarna mjeseca u sezoni jul i avgust na ime tendi, platiti bar po 20.000 eura.

Opština do sada nije naplaćivala natkriveni prostor unutar i oko starogradskih bedema u pitanju je spomenik kulture, pa tende nijesu ni smjele da budu postavljene.

Kako to gotovo niko od ugostitelja nije poštovao, Opština je usvojila cjenovnik...

Odbornički saziv Skupštine opštine dao je zeleno svjetlo na Odluku o utvrđivanju početne cijene zakupa zemljišta u vlasništvu Opštine Budva, kojom je prvi put utvrđena naknada za davanje u zakup zemljišta i korišćenje platoa i trgova u zaštićenim gradskim jezgrima i prostorima uz zidine Starog grada, kao i na javnim površinama za postavljanje stolova za ugostiteljstvo.

Novim cjenovnikom, lokali koji budu radili šest mjeseci, plaćaće za natkriveni prostor tokom jula i avgusta 35 eura po kvadratu ili 13 eura za one koji rade 12 mjeseci.

Za jun i spetembar cijena je 25 eura po kvadratu, odnosno 20 za lokale koji rade cijele godine.

Ugostitelji koji na terasama u Starom gradu i oko zidina nemaju tende, terase u julu i avgustu plaćaće 25, odnosno 17 eura u zavisnosti da li šest ili 12 mjeseci.

Cijena zakupa opštinske zemlje za terase koje nijesu natkrivene za jun i septembar je 15, odnosno 10 eura...

Vlasnici šankova na Trgu slikara ispred bedema, plaćaće 10.000 eura za zakup tog zemljišta.

Taksisti za sada neće blokirati ulice

Popović je razgovarao i sa taksistima, koji su takođe najavljivali blokadu ulica, nezadovoljni povećanjem cijene zakupa taksi stajališta sa 280 na 500 eura.

Taksisti su tražili i da se oduzmu licence onima koji ne poštuju propise.

Nakon razgovora, odluka o blokadi ulica prolongirana je.

Više od polovine individulanih taksista i taksi udruženja, duguju Opštini nadoknade za zakup taksi stajališta za prethodne dvije godine.

Opština je ponudila da se dugovi izmire u ratama, ali ni to nije urodilo plodom.

Bonus video: