Pejović i Šćekić najavili početak sanacije Vasovih voda

Poslovi kanalisanja Lučkog potoka koji je godina prijetio da otcijepi dio tijela smetlišta i ugrozi rijeku Lim ali i magistralni put Berane – Bijelo Polje, povjerena je preduzeću „Tehnoput“
98 pregleda 0 komentar(a)
Vasove vode, početak sanacije, Foto: Tufik Softić
Vasove vode, početak sanacije, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 01.06.2016. 17:15h

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić najavili su početak projekta sanacije divljeg smetlišta Vasove vode, koji će se, kako su kazali, odvijati u dvije faze.

Pejovoć je na konferenciji za novinare koja je upriličena na Vasovim vodama kazala da je danas započeta prva faza radova i da ona predstavlja hitne intrevencije radi sprečavanja raznošenja otpada sa postojećeg odlagališta duž Lučkog potoka i odnošenje otpada u rijeku Lim.

„Druga faza obuhvata izradu glavnog projekta sanacije neuređenog odlagališta i samu sanaciju. Tako će, prije svega, na zadovoljstvo mještana, biti zatvorena svaka mogućnost daljeg odlaganja otpada na Vasovim vodama, što svakako ide u prilog zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnog okruženj“ – kazala je Pejović.

Poslovi kanalisanja Lučkog potoka koji je godina prijetio da otcijepi dio tijela smetlišta i ugrozi rijeku Lim ali i magistralni put Berane – Bijelo Polje, povjerena je preduzeću „Tehnoput“.

Državna sekretarka je objasnila da će obuhvaćeni prvom fazom trajati 40 dana i da je u toku revizija glavnog projekta kompletne sanacije smetlišta na Vasovim vodama.

Ona je naglasila da se može očekivati da krajem tekuće godine bude izabran izvođač radova koji će, zahvaljujući sredstvima izdvojenim iz državnog kapitalnog budžeta, raditi trajnu sanaciju deponije na Vasovim vodama.

„Sva neophodna sredstva za sanaciju neuređenog odlagališta na Vasovim vodama obezbijeđena su iz kapitalnog budžeta Crne Gore. Vrijednost prve faze projekta je nešto oko 110.000 eura, dok je procijenjena investiciona vrijednpost radova druge faze oko milion i po eura“ – rekal je Pejović.

Gradonačelnik Berane Dragoslav Šćekić kazao je da početak sanacije smetlišta na Vasovim vodama predstavlja značajan korak u rješavanju ekoloških problema u Crnoj Gori.

„Želim posebno da se zahvalim mještanima mjesne zajednice Beranselo koji su u prethodnom periodu svojim aktivnostima podigli nivo ekološke svijeti u Crnoj Gori, kao i nadležnom ministarstvu koje je prihvatilo njihove sugestije“ – rekao je Šćekić.

Na Vasovim vodama danas su bili i predstavnici mjesne zajednice Beranselo koji su naglasili da se iskreno raduju što je konačno počela da se sanacija Vasovih voda.

„Poslije svega se pokazalo da je naša višegodišnja borba za očuvanje Vasovih voda bila opravdana. Sada nam ostaje da se nadamo da će se predviđeni radovi obavljati onako kako je to i najavljeno i da nakon toga poželimo da više niko u Crnoj Gori ne doživi ono što je doživljavao narod Beransela“ – rekao je predjednik ove MZ Slobo Lončar.

Bitka mještana Beransela za Vasove vode trajala je osama godina, a smeće na toj lokaciji prestalo je da se odlaže prije dvije godine. Od tada se čekalo na početak sanacije ovog divljeg smetlišta na kojem je, kako se procjenjuje, odloženo i do milion tona neselektivnog otpada.

Dva stanovnika Beransela umrla su u međuvremenu od karcinoma, dok ih je još nekoliko oboljelo od nateže bolesti.

Njihova borba zabilježana je i u dokumentarnom filmu koji osvaja prizananja na domaćim i međunarodnim festivalima.

Bonus video: