Na „Sceni 213“ održana svečana akademija

Na svečanosti je prikazan i film o školi koja je 25.godina radila u dvorcu kralja Nikole, da bi 1975. preselila u novu zgradu gdje se i danas nalazi
397 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2016. 11:55h

Povodom obilježavanja 67.godina postojanja prve osnovne škole u Nikšiću „Luka Simonović“ na „Sceni 213“ održana je svečana akademija i tom prilikom su dodijeljenje knjige dobitnicima diplome „Luča“, kao i učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na opštinskim i republičkim takmičenjima, a priređen je i bogat kulturno–umjetnički program.

Direktorica škole Nada Dubljević kazala je da iako sve škole, njihovi đaci i profesori liče jedni na druge, ipak postoje razlike, a ono po čemu se vaspitno–obrazovna ustanova na čijem je čelu razlikuje od drugih su pitanja koja postavljaju na kraju svake završene školske godine – gdje su, kuda idu i kako dalje.

„Upravo je to ono što nas razdvaja od drugih, ono što je osobenost naše škole i po čemu smo, neću biti neskromna kada to kažem, posebni. U svakom trenutku dobro znamo šta su naše snage a šta naše slabosti i koji su nam ciljevi. Za nas ne postoje problemi već samo izazovi. Brižljivo planiramo i stalno učimo”, kazala je Dubljević.

Polumaturantima je poželjela sreću u nastavku školovanja uz poruku da ne vjeruju onima koji kažu da je život težak..

“Vaš život je vaša muzika i vaša boja. Uživajte u njemu, a mi ćemo vam uvijek biti podrška”, poručila je direktorica škole.

Potpredsjednik Opštine Đoko Krivokapić kazao je da školi „Luka Simonović“, kao prvoj osnovnoj školi u gradu pripada posebno mjeso u ljetopisu društvenog bitisanja Nikšića i Crne Gore.

“Ovo je škola koja je našem društvu dala brojna imena koja su ostavila traga u svim oblastima života i rada, ne samo Nikšića, ne samo Crne Gore. Smjenjivala su se vremena i ljudi, ali škola je ostala i opstala. I danas njeguje i razvija osnovni postulat obrazovnih vrijednosti – imati zadovoljne i upješne učenike spremne da odgovore izazovima savremenog društva u podsticanju njihove kreativnosti i želje za sticanjem novih znanja. To ovoj školi polazi za rukom već godinama i iz nje izlaze generacije odgovornih mladih ljudi”, kazao je Krivokapić.

Među onima koji su bili učenici škole koja je prva u gradu pod Trebjesom dobila najveće priznanje “Oktoih”, ali i prve škole u Crnoj Gori koja je imala kompjutersku učionicu, ljetnju pozornicu i ekološku baštu, bio je i predsjednik države Filip Vujanović koji je poslao telegram u kome je izrazio žaljenje što zbog obaveza izvan Crne Gore nije u prilici da prisustvuje pomenutom jubileju.

“Već 67.godina JU OŠ ‘Luka Simonović’ je uzoran kolektiv u kojem se vaspitavaju i obrazuju generacije učenica i učenika Nikšića. Za taj dug period svog postojanja ova obrayovna institucija je iznjedrila plejafu mladih ljudi čijim se uspjesima možemo ponositi. Vjerujem da ćete u vremenu koje je pred nama sačuvati ono najbolje iz svoje vaspitno–obrazovne tradicije dajući svoj doprinos sveobuhvatnom unapređenju naše Crne Gore”, stoji u telegram predsjednika države.

Učenici škole bili su i pokojni Željko Šturanović, nekadašnji predsjednik Vlade, poznati kantautor Miladin Šobić, sportisti Miodrag Skale Gvozdenović, Mirko Vučinić, kao i dr Nebojša Jovanović, nekadašnji učenik škole, a danas svjetski priznati mikrohirurg, koji radi u Dubajiu.

“Prvog septembra 1973 godine imao sam neobičnu privilegiju pa uđem u Dvorac kralja Nikole kao đak prvak škole ‘Luka Simonović’. Praktično, na neki način postao sam dvojranin što me i prati do dana današnjeg. Zaista je to bilo fascinantno iskustvo živjeti u tom ambijentu ogromnih hodnika, učionica i garderoba kroz koje smo se skrivali i pomalo je sve ličilo na filmove o Hariju Poteru”, napisao je Jovanović uz poruku da učenici škole “Luka Simonović” treba da budu ponosni jer su i oni potomci i sledbenici tih crnogorskih Hari Potera iz Dvorca kralja Nikole.

Od 97 polumaturanta njih 17 su dobitnici diploma “Luča” – Tea Amidović, Luka Vučić, Nikola Jokanović, Pavle Knežević, Tijana Krivokapić, Teodora Lalatović, Matija, Marko i Sofija Đukanović, Ana i Nikola Miličić, Ivana Zvicer, Danilo Kosović, Mihailo Latković, Lazar Vukićević, Nina Golubović i Ivana Dendić.

U ime onih koji su u proteklih devet godina znali samo za petice, ali i u ime generacije koja završava osnovnu školu, obratio se Matija Đukanović koji se zahvalio učiteljima i nastavnicima na pruženom znanju, uz obećanje da će pamtiti samo lijepe trenutke.

“Devet godina učenja i mučenja, smijeha i suza, slaganja i neslaganja. Miješaju se radost i tuga. Radost, jer idemo naprijed, čeka nas srednja škola, postajemo odrasliji, tuga, jer odlazimo iz naše škole. Ljepšega i svečanijeg prizora od ovoga nema. Srce mi je puno kada vidim kako smo uspješno savladali sve prepreke koje su bile na našem putu”, kazao je Matija.

Na svečanosti je prikazan i film o školi koja je 25.godina radila u dvorcu kralja Nikole, da bi 1975. preselila u novu zgradu gdje se i danas nalazi.

Galerija

Bonus video: