Oboljele od raka dojke bez terapije

Pacijenti su i prije godinu bili uskraćeni za terapiju “doxetacelom” od 20 i 80 miligrama, koji je po predlogu Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) bio povučen iz prometa
145 pregleda 7 komentar(a)
citostatik, Foto: Aurobindo.be
citostatik, Foto: Aurobindo.be
Ažurirano: 01.06.2016. 06:08h

Neke od pacijentkinja koje se liječe od karcinoma dojke posljednjih dana ne mogu da dobiju terapiju u Kliničkom centru (KC), zbog nedostatka citostatika.

Iz Centralne apoteke Kliničkog centra (KC) odgovorili su “Vijestima” da je citostatik “docetaxel” deficitaran posljednjih 15 dana i da od “Montefarma” očekuju informaciju i skoriju isporuku.

Nekoliko žena ispričalo je “Vijestima” da je vraćeno iz KCCG zbog nedostatka ljekova...

U “Montefarmu” nemaju informaciju kada će biti isporuka citostatika.

“Docetaxel, koncetrat za infuziju, od 20mg i 80mg je deficitaran kod nas i u regionu. Još nemamo preciznu informaciju od dobavljača kada ćemo dobiti ovaj lijek”, piše u odgovoru “Montefarma”.

Iz KC je poručeno pacijentima da kontaktiraju Kliniku za onkologiju i poslušaju savjete ljekara za dalja uputstva, jer za pojedine postoji mogućnost da prime alternativni lijek “taxol”.

Pacijenti su i prije godinu bili uskraćeni za terapiju “doxetacelom” od 20 i 80 miligrama, koji je po predlogu Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) bio povučen iz prometa. Tada je nedostajao i drugi citostatik, jer kompanija koja ga proizvodi zbog problema u proizvodnji nije bila u mogućnosti da ga isporučuje.

Iz “Montefarma” nijesu juče odgovorili da li raspolažu dovoljnom količinom citostatika i da li nedostaje neki drugi lijek iz te grupe. Na pitanje kakva je snadbjevenost ostalim medikamentima i kojih nema u državnim apotekama, odgovorili su da je “snabdijevanje ostalim ljekovima sa pozitivne liste kontinuirano”.

Bonus video: