"Let's do it Montenegro": Prikupljeno više od 1.800 kubnih metara otpada

„Ovo je najveća akcija ikad organozovana u Crnoj Gori i nije imala za cilj samo uklanjanje nelegalnog otpada već i podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice“, ističe se u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2016. 18:38h

U akciji „Let`s do it Montenegro“, koja je sprovedena u 21 crnogorskoj opštini, prikupljeno je više od 1,8 hiljada metara kubnih otpada.

Akcija „Let`s do it Montenegro!“ organizovana je u petak i u njoj je učestvovalo oko 10.800 dobrovoljnih aktivista.

„Prikupljena količina otpada iznosila je preko 1.850 m3. Akcija se održala sinhronizovano u svim gradovima u intervalu od devet do 15 sati. Nakon akcije, u svim opštinama je upriličeno druženje učesnika“, saopšteno je iz Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid.

Akciju su, kako navode, na nacionalnom nivou sproveli u partnerstvu sa lokalnim institucijama, ustanovama, firmama i organizacijama civilnog društva.

U pripremi akcije učestvovali su Omladinski klub Nikšić, Crveni krst Nikšić, Da zaživi selo – Pljevlja, Omladinski klub Rožaje, Moje Rožaje, Euro za Gusinje, Građanska alijansa, LGBT Progress, 4 Life, Volonterski klub gimnazije „Slobodan Škerović“ i Pravnog fakulteta.

U pripremi su učestvovale i organizacije Crnogorski studenti za slobodu, Crnogorski ženski lobi, Knjižara Matica Srpska, Forum MNE, Brljok, Biciklo.me, Aktivna zona, Savjet mladih Prijestonice Cetinje, Green ecomonte i Novo i ljepše Sutomore.

„Partnerske firme u pripremi i realizaciji Akcije su: Bildstudio, Metropolis, Cineplexx, TV Atlas, Fondacija Petrović Njegoš, Erste Bank, Delegacija Evropske Unije, Voda Suza, DHL, Mtel, Montenegro Stars Hotel Group, Nikšićko pivo, Glavni grad Podgorica i Turistučka organizacija Podgorica“, saopštila je Sanela Pajazitović.

Ona je napomenula da je na sam dan akcije bio uključen mnogo veći broj firmi i organizacija civilnog društva, dodajući da će kompletna lista partnera, institucija i organizacija, koje su dale svoj doprinos akciji, biti do kraja sedmcie objavljena na web sajtu www.zid.org.me.

Pajazitović je kazala da je će opština koja je uložila najviše truda u realizaciju i uspjeh akcije, dobiti kao nagradu mobilijar za dječje igralište.

„Ovo je najveća akcija ikad organozovana u Crnoj Gori i nije imala za cilj samo uklanjanje nelegalnog otpada već i podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Akcija je, kako se navodi, pokazala da se malim doprinosom mogu velike stvari učiniti realnim.

„Ovo je bila prilika da se izmjere kapaciteti civilnog sektora koji su u saradnji sa opštinama i lokalnim institucijama, zajedničkim snagama radili na rješavanju problema u zajednicama. Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid iz Podgorice je nosilac „Let`s Do It!“ pokreta i inicijative u Crnoj Gori i uz partnerstvo sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma pomogla je organizaciju i realizaciju ove akcije“, dodaje se u saopštenju.

Pajazitović je navela da je dio sredstava za akciju je obezbijeđen kroz program „Budi odgovoran“.

„Međutim, „Let`s do it!“ nije samo akcija ADP-Zida već svih crnogorskih građana odnosno svih aktera u lokalnoj zajednici. Akcija je bazirana na građanskom aktivizmu i vektorski je usmjerena od lokalne zajednice ka svim zainteresovanim stranama. Akcija je decentralizovana i na nivou svakoe opštine oformljeni su koordinacioni timovi koji koordinišu realizaciju akcije“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, uspješnost realizacije akcije leži u odgovornom uključivanju pojedinaca, organizacija, kompanija, institucija na nacionalnom i lokalnom nivou.

Galerija

Bonus video: