Karneval tradicionalnih i organskih proizvoda krenuo iz Nikšića

Prema riječima Dragice Mirjačić, koja u selu Bršno, nedaleko od Nikšića, ima plantažu drenjina, sajmovi su dobra prilika da proizvođači građane Crne Gore upoznaju sa svojim proizvodima
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2016. 12:47h

Povodom obilježavanja deset godina od obnove nezavisnosti Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pripremilo je projekat "Karneval tradicionalnih i organskih proizvoda". Prva destinacija je Nikšić, a na gradskom trgu proizvode su predstavili proizvođači iz grada pod Trebjesom, Plužina i Šavnika.

“Namjera nam je da promovišemo proizvođače koji se bave organskom proizvodnjom, kao i proizvodnjom na tradicionalni način. Riječ je o proizvođačima koji se organskom proizvodnjom bave godinama. Karavan će obiće sve crnogorske opštine”, kazala je Andrijana Rakočević, savjetnica za organsku prozvodnju u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema riječima Dragice Mirjačić, koja u selu Bršno, nedaleko od Nikšića, ima plantažu drenjina, sajmovi su dobra prilika da proizvođači građane Crne Gore upoznaju sa svojim proizvodima.

“Sajmovi su dobra prilika da proizvođači predstave svoje proizvode, ali i da zarade. Sve je mnogo ljepše kada se radi, nego kada je čovjek dokon i nema obaveza”, kazala je Mirjačić.

Karneval je, kako je kazala Mirjačić, bio prilika da pored proizvoda od drenjina sugrađanima predstavi i proizvode od koprive, nane, zove...

Svetlana Božović je sa suprugom Pavlom prije četiri godine zasadila plantažu aronije.

“Zasadili smo preko hiljadu komada sadnica. Ostali smo na tom broju jer svake godine je rod sve veći, a nema organizovane prodaje aronije”, kazala je Božović.

Prema njenim riječima prošlogodišnji rod je bio tri tone, a ove godine očekuju da premaše tu cifru. Božovići od aronije prave likere, džemove, slatko.

“Borimo se sami sa prodajom. Veliki dio uspijemo da prodamo, jer smo uspjeli da steknemo stalne mušterije. Ovi sajmovi mnogo znače, posebno ako se proizvođači na vrijeme obavijeste, a još, kao što je to slučaj na ovom karnevalu, besplatno dobijemo štandove”, kazala je Božović.

Ana Ćirović iz Boana Nikšićanima se predstavila sa proizvodima od meda.

“Pčelarstvom se bavimo oko 15 godina. Imamo blizu 200 društava. Uspjevali smo prilično dobro da prodamo, ponešto i da zaradimo, a u posao je uključena cijela porodica”, kazala je Ćirović.

Naredna destinacija karnevala je Podgorica, gdje će 9.juna svoje proizvode predstaviti proizvođači iz više crnogorskih opština.

Galerija

Bonus video: